Hirdetés

Több százezres bírságok jönnek magyar autósoknak Ausztriából

2015.12.30. 08:01

Eláruljuk, hogyan úszthatja meg a büntetést.

Hirdetés

Sorban küldik Ausztriából a magyar autósoknak a bírságos csekkeket. Nem kis összegekről van szó, a több százezer forintot is elérheti a bírság - hívja fel a figyelmet a palyazatfigyelo.info.

Illusztráció. Fotó: iranyausztria.hu


A hatóságok elől az Európai Unió törvényeinek köszönhetően nem lehet "elbújni", vagyis a bírságot ki kell fizetni, különben még a behajtó is megjelenhet nálunk.

A palyazatfigyelo.info szerint az utóbbi időben rengeteg magyar kapott fizetési felszólítást az osztrák hatóságoktól. Igaz, a levélen se pecsét, se aláírás, benne se bizonyíték, se fénykép nincs, de - hangsúlyozza a portál - ez ne tévesszen meg senkit, mert a levél mindezek ellenére hivatalos.

Ezeket a felszólításokat nem az osztrák rendőrség küldi ki, hanem a járási elöljáróság.

A szakjogász tanácsa az, hogy ha megbizonyosodtunk róla, hogy valóban az arra jogosult hatóság állította ki a levelet, akkor sajnos nincs más megoldás, ki kell fizetnünk a bírságot, méghozzá minél előbb, mert nagyon kellemetlen meglepetés érhet - írja a portál.

Egy Ausztria és Magyarország közötti megállapodás értelmében a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához a két ország segítséget nyújt egymásnak. Ez a szabály a 70 euronál magasabb bírságok esetében érvényes, de - és ezt már mi tesszük hozzá - az Ausztriában gyakran autózók véleménye szerint a kisebb összegek esetében sem ússza meg a büntetést a magyar autós.

A leggyakoribb szabálysértések Ausztriában

Gyorshajtás

Nagyon komolyan veszik. Szabálysértési eljárást, komoly pénzbírságot és akár a jogosítvány fél évre történő bevonását is maga után vonhatja.

Kötelező felszerelés hiánya, hiányossága

November 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén a járművek csak téli gumival és hólánccal felszerelve közlekedhetnek. A legkisebb büntetés 35 euró, a legmagasabb akár 5 ezer euró is lehet, Ha nagyon súlyos a szabálysértés, akár az autót is kivonhatják a forgalomból. Ne feledjük, hogy a láthatósági mellény is kötelező.

Követési távolság megsértése

A követési távolságot követési távolságmérő készülékekkel mérik, a 0,8 másodperces követési távolság betartása kötelező.

Alkohol fogyasztása

Ausztriában nincs zéró tolerancia, a megengedett véralkohol szint 0,5 ezrelék. Ez a szabály ugyan, de ennél alacsonyabb véralkohol szint esetén is intézkedhet a rendőr. Elveheti a slusszkulcsot (ha úgy ítéli meg), és bírságot is kiszabhat (3 ezer euróig), de a jogosítványt nem vonhatja be. 1,6 ezrelék feletti véralkoholszint esetén legkevesebb hat hónapra vonják be a jogosítványt és az elkövetőnek akár 6 ezer eurós büntetést is kiszabhatnak.

Nem szabályos parkolás

Ha rossz helyen parkolunk a bírság 20-50 euró lehet. Ha úgy parkolunk, hogy ezzel a közlekedést akadályozzuk, akkor elvontathatják az autót és körülbelül 200 euroba fog kerülni, hogy visszaszerezzük.

IGL, a rettegett tábla

Tíz éve létezik, de a legtöbb magyar sofőrnek fogalma sincs arról, hogy mit jelent a tábla. Az “IG-L” átmeneti sebességkorlátozást jelent. Légyszennyezés és zajártalom elleni védelem céljából találták ki. Mérsékelt sebességnél ugyanis alacsonyabb a fogyasztás és kevesebb üzemanyagból kevesebb káros kipufogógáz termelődik. Ha az IGL táblát látjuk, akkor az adott útszakaszon túl magas a légszennyezettség, így csökkenteni kell a sebességet. Amennyiben az itt említett sebességet túllépjük, akkor nem gyorshajtásért kell felelnünk, hanem, környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót, azaz körülbelül 850 ezer forintot.