Az osztrákok 80 százaléka aggódik a menekülthullám miatt

2015.10.09. 17:46

Leginkább az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói aggódnak, pontosan a szimpatizánsok 96 százaléka. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatóinak 76, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazóinak 72 százaléka, a Zöldeket támogatók közül pedig 58 százalék nyugtalan a mostani helyzet miatt.

Tízből nyolcan a jelenlegi válság kiéleződésétől tartanak. A megkérdezettek kevesebb mint ötven százaléka számít arra, hogy lenyugszanak a kedélyek.

Az elvándorlás okaként az osztrák válaszadók 82 százaléka a háborút nevezte meg, 69 százalék pedig azzal is egyetértett, hogy az emberek a jobb élet reményében hagyták el hazájukat.

Az osztrákok 80 százaléka aggódik a menekülthullám miatt

Illusztráció. Illegális bevándorlók vonulnak Hegyeshalom utcáján az osztrák határ felé 2015. október 7-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A megkérdezettek több mint a fele nem gondolja azt, hogy Ausztriának előnye származhatna a menekültek befogadásából. Huszonnyolc százalék véli úgy, hogy az osztrák hiányszakmák profitálhatnak a migráns munkaerőből, 19 százalék szerint pedig a menekültek jelenléte az elöregedő osztrák társadalom miatt lehet előnyös.

A válaszadók 65 százaléka attól fél, hogy a menekültek befogadása megterheli az osztrák szociális rendszert, nagyjából ugyanennyien tartanak nagyobb szociális konfliktustól is. A megkérdezettek 61 százaléka nyugtalan az iszlám elterjedése miatt, és csupán a válaszadók 4,5 százalékának nincsenek személyes fenntartásai a menekültekkel szemben.

A migránsok megsegítésére a válaszadók 23 százaléka érzett már személyes indíttatást, közülük tárgybeli adományokat 72 százalék, pénzbeli támogatást 38 százalék adott, 17 százalék pedig tettekkel is segített a migránsoknak. A megkérdezettek 81 százaléka úgy gondolja, hogy Ausztria a menekülteket vendégszeretően fogadja.

A válaszadók kétharmada nem elégedett az osztrák kormány menekültügyi intézkedéseivel, háromnegyedük nem bízik abban, hogy a kormány értelmes koncepciót dolgoz ki rá.

A megkérdezettek fele egyetért a bevándorlók sátortáborokban való elhelyezéssel, 46 százalék támogatja a menekülteket regisztráló központok felállítását, ezt azonban a saját környezetében csupán 19 százalék helyeselné. Az uniós külső határok védelmét 54, az újra bevezetett osztrák határellenőrzést 41 százalék támogatja.

A szeptember 17. és 28. között végzett közvélemény-kutatásban 2018 válaszadó vett részt.

.