Hirdetés

Bécsi menekültpolitika: tisztelet, tapintat és szolidaritás

2016.04.27. 08:36

A cél a mielőbbi integráció.

Hirdetés

A tisztelet, tapintat és szolidaritás hármasára alapoz a bécsi menekültpolitika, amelyet a napokban mutatott be az osztrák főváros vezetése. A cél, hogy minél előbb integrálják a menekülteket a társadalomba és munkát adjanak nekik.

2015 szeptembere óta mintegy 300 ezer menekült utazott át Bécsen, 21 ezer 100 embernek pedig a mai napig gondját viseli az osztrák főváros. Ők a város 23 kerületében elosztva élnek. A bécsi általános iskolákban 1961 menekült gyerek tanul, 328 fiatal pedig középfokú oktatási intézménybe jár.

Az osztrák főváros célja, hogy a menekülteket az első naptól kezdve integrálja a társadalomba, ennek a pontos és szabályozott menetét mutatta be a napokban Bécs vezetése. Ellenségkép gyártása helyett perspektívát akarnak mutatni a bécsieknek és a menekülteknek egyaránt, így nevén nevezik a problémákat és kezelik azokat – hangzott el.

Michael Häupl bécsi polgármester, Maria Vassilakou polgármester-helyettes és Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsos látható (jobbról balra). Fotó: Christian Jobst / PID


Mivel a sikeres beilleszkedés alapfeltétele a megfelelő nyelvtudás és a gyors munkaerőpiaci integráció, Bécs ezeket helyezi a menekültpolitikája középpontjába. A menedékkérőket egy személyes beszélgetésre hívják, amely során képzési útlevelet kapnak, melyben a nyelvtanfolyamokon, tanácsadáson stb. való részvételét vezetik. Ezt követően - egy újabb beszélgetés során - alapvető információkkal látják el az anyanyelvén a bécsi egészségügyi, oktatási, szociális és lakhatási rendszerről valamint az együttélés szabályairól.

Miután a menedékkérők sikeresen vették az első akadályokat, a Bécsi Népfőiskolához kerülnek, ahol felmérik a nyelvtudásukat és egyéb kompetenciáikat, ezalapján pedig  nyelvtanfolyamot vagy egyéb alapképzést javasolnak nekik. A kurzusokon való részvétel a feltétele annak, hogy bérletet kapjanak a bécsi tömegközlekedési eszközökre.

A menedékkérők integrációját és személyes fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérik, és segítséget nyújtanak nekik a végzettségük elismertetésében, abban, hogy mit tanuljanak és hogyan legyenek sikeresek az állásinterjún, valamint közhasznú munkát és képzéseket javasolnak nekik. Miután elbírálták a mendékkérelmüket, a menekültek az Osztrák Munkaügyi Szolgálathoz (AMS) kerülnek át, amely a képzési útlevél révén egyból teljes képpel rendelkezik arról, hogy milyen képzéseken, programokon vett részt az álláskereső. 

Forrás: Eurokomm

.