Hirdetés

Ausztria kacskaringókkal oldja meg a menekültek beléptetését

2016.01.12. 14:36

Februártól napi 5-6 ezer ember érkezésére számítanak.

Hirdetés

Kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be 2015-ben Ausztriában az osztrák belügyminisztérium kedden bemutatott előzetes adatai szerint, vagyis több mint háromszor annyit, mint 2014-ben.

Illusztráció. Illegális bevándorlók a magyar-osztrák határnál, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) határában 2015. szeptember 19-én. Fotó: Varga György (MTI)


A számítások szerint a legtöbben, mintegy 25 ezren Afganisztánból nyújtottak be kérelmet, és csaknem ugyanennyi szíriai állampolgár is szeretne Ausztriában maradni. Az iraki menedékkérők több mint 13 ezren voltak. 

Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi kérelem érkezett be.

A helyi hatóságok kedden azt is bejelentették, hogy a stájerországi Spielfeldbe január hatodika óta nem érkeznek menekültek, az országba arrafelé tartó, naponta mintegy 3500 embert a karintiai határátkelőkhöz irányítják. A stájerországi rendőrségi vezető számításai szerint február elején azonban már napi 5-6 ezer ember is érkezhet a spielfeldi határhoz. 

A Spielfeldbe tervezett határirányítási rendszert naponta tízezer migráns rendezett beléptetésére készítik elő. Karácsonytól január elejéig szüneteltek a munkálatok. A kedden újrakezdett építkezés várhatóan még pár hétig el fog tartani. 

A stájerországi rendőrségi szóvivő, Fritz Grundnig ismertetése szerint a migránsokat szlovén rendőrök kísérik majd a határátkelőhöz, ahol formanyomtatványt kell kitölteniük. A név, a születési dátum, a származási ország, valamint az addig megtett útvonal megadása után az ausztriai oldalon kiépített 48 regisztrációs pont egyikéhez kell menniük, majd egy nagy befogadóközpontba irányítják őket. A négyezer fős nagy befogadósátor mellett étel- és ruhaosztás zajlik majd, valamint tisztálkodásra alkalmas helyiségeket is létrehoznak. 

Illusztráció. A szlovén-osztrák határ melletti, az ausztriai Spielfeldnél kialakított tranzittábor. Fotó: Tréba Ákos (MTI)


A menekülteknek a repülőtereken is alkalmazott, kordonok által kijelölt kacskaringós terelőútvonalon kell haladniuk, így folyamatos mozgásban lehetnek, és nem lesz az az érzésük, hogy várakozniuk kell - közölték az osztrák illetékesek, akik szerint nagyjából húsz percet vesz majd igénybe, hogy a migránsok a regisztrációtól a buszokig jussanak. A határátkelőnél rögtön menedékkérelmet is benyújthatnak az érkezők. 

A szolgálatot teljesítő katonák kommunikációjának megkönnyítésére egy arab nyelvű telefonos fordítóalkalmazást fejlesztett az osztrák hadsereg.

Ausztria nemsokára szigorúbban fogja ellenőrizni a határait - jelentette ki Werner Faymann, osztrák kancellár hétfőn Bécsben. 

A bűnözőket bűnözőként kell kezelni, a rasszisták pedig nem gondolhatják, hogy egy szükségállapot igazolhatja nézeteiket - jelentette ki a szociáldemokrata politikus, aki először hétfőn szólalt meg a kölni molesztálási hullámmal kapcsolatban. 

Faymann az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ülésén elutasította a néppárt által javasolt menekültbefogadási létszámkorlátot, ugyanakkor arra is kitért, hogy Ausztria nemcsak a jogállamiságot veszi komolyan, hanem együttérez azokkal, akik a háború elől menekülnek.