Nő a munkanélküliség Ausztriában

2014.09.02. 11:16

Nő a munkanélküliség Ausztriában, szakértők szerint a munkaerőpiacon egyelőre nem várható javulás.

Idén augusztusban 10,1 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma az előző év hasonló időszakához képest - közölte az osztrák munkaügyi minisztérium (Bundesministerium für Arbeit, Soziales und Konsumentenschutz). A felmérés szerint az elmúlt hónapban 355 643 munkakereső volt.

Évtizedekig Ausztriában volt a legalacsonyabb a munkanélküliek száma az Európai Unióban (EU), mostanra az alpesi ország Németországgal együtt osztozhat az első helyen. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint Ausztriában és Németországban egyaránt 4,9 százalékos munkanélküliséget mértek 2013 júliusában.

A munkanélküliek aránya különösen az ötven év felettiek, a külföldiek és a férfiak körében nőtt számottevően. Leginkább Bécsben, a legkevésbé Burgenland tartományban emelkedett a munkanélküliek száma 2014 augusztusában.

A növekvő munkanélküliség oka egyrészt a mérsékelt gazdasági növekedés. Az osztrák nemzeti bank (OeNB) 0,9 százalékra csökkentette az év elején jósolt 1,6 százalékos növekedési előrejelzést a múlt héten. Ugyanakkor az előző év hasonló időszakához képest 62 ezerrel több ember keresett munkát, s 27 690-el kevesebb betöltetlen állás volt Ausztriában.

Szakértők szerint egyelőre nem várható javulás, az osztrák munkaerőpiaci szolgálat (AMS) már az év elején figyelmeztetett, hogy a munkanélküliség 2015-ig növekedni fog.

Az európai és az osztrák gazdaság egyelőre nem áll tartósan növekvő pályára - figyelmeztetett Rudolf Hundstorfer, az osztrák munkaügyi és szociális miniszter, aki szerint alternatív eszközöket kell találni a vásárlóerő fenntartására.

.