Hirdetés

Az osztrákoknak és a németeknek is elegük van a migránsokból

2016.01.25. 10:00

Egyre inkább a bevándorlók ellen fordul az európai közhangulat.

Hirdetés

Megfordult a német közhangulat, a társadalomnak elege van. Egyre többen gondolják úgy, hogy a migránsok nagyon komoly terrorveszélyt jelentenek. Ausztriában pedig a szigorú menekültpolitikát képviselő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rekordméretű támogatottsággal bír, magasabbal, mint amikor Jörg Haider vezette a pártot.

A bajor belügyminiszter azt mondta, hogy ezentúl sokkal jobban kell védeni a repülőtereket és az atomerőműveket – jelentette ki a hirado.hu összefoglalója szerint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nemrég tették közzé, hogy a 16 tartományból 12-ben történt hasonló atrocitás, mint Kölnben – magyarázta Nógrádi, aki szerint aggasztó az is, hogy tavaly több mint 1 millió ember ment Németországba, de ebből 600 ezren eltűntek és nem tudni hova, a szürke vagy feketegazdaságba.

A hivatalos közlések szerint jelenleg napi 3 ezer embert ellenőriznek a határon és naponta 200 embert küldenek vissza. A valóság azonban Nógrádi szerint az, hogy egyre többen vannak és egyre jobban irritálják a német lakosságot.

Vasárnap vitáztak a migránsokról a német legfelsőbb vezetők is, akik azt mondták, hogy nem tudnak mit kezdeni velük – számolt be róla Nógrádi György. „A fejlesztési miniszter azt mondta, hogy csináljunk munkát 500 ezer embernek a Szíria körüli országokban, hogy ne jöjjenek ide. Ez 2 milliárd euró, horribilis pénz. Németország a 10 százalékát megfinanszírozná, de kérdés, hogy ki lesz hajlandó a másik 90 százalékot” – vetette fel a biztonságpolitikai szakértő.

Két hete jöttem haza Törökországból, így most már ki merem mondani, „Törökország zsarol, rendkívül csúnyán” – mondta a szakértő, aki arról is beszélt, hogy törökországi útja előtt óvatosabban fogalmazott volna. „Törökország eredetileg kért 3 milliárd eurót, utána kért 4-et, 7-et, majd 10 milliárdot és semmit nem csinál” – közölte Nógrádi.

Illusztráció. Illegális bevándorlók a magyar-osztrák határnál, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) határában 2015 őszén. Fotó: Varga György (MTI)


Az osztrákok is torkig vannak

A szigorú menekültpolitikát képviselő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rekordméretű támogatottsággal bír, magasabbal, mint amikor Jörg Haider vezette a pártot - közölte az MTI híradása szerint az egyik osztrák hírportál vasárnap a Gallup közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérésére hivatkozva.

Míg az FPÖ 34, addig a kormánykoalíció két pártja 22-22 százalékon áll a kutatás eredménye szerint, amelyet január 12. és 14. között 400 fő megkérdezésével készítettek. Az FPÖ-t egy százalékponttal támogatják többen mint 2015 év végén. A Zöldek pártja a legutóbbi, 2013-as választások óta mért legalacsonyabb, 11 százalékos támogatottságot tudhatja magáénak a felmérés szerint. 

A három éve tartott választáson a kormánykoalíció nagyobbik tagja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szavazatok 27, a kisebbek fél, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 24, míg a Szabadságpárt 20, a Zöldek pedig 12 százalékát szerezték meg. 

Az osztrák koalíciós pártok támogatottságának csökkenését jelezte egy másik felmérés is. Az Unique közvélemény-kutató intézet felmérésének szombaton nyilvánosságra hozott eredményei szerint az osztrákok 83 százaléka negatívan értékeli a válság kormányzati kezelését, és csupán 15 százalék elégedett a koalíció munkájával. A megkérdezettek 93 százaléka nem ért egyet az unió menekültpolitikájával, 77 százalék szerint Ausztria elért teljesítőképességének határaihoz. 

A szabadságpárt által képviselt menekültpolitikával a felmérésben résztvevők 24 százaléka tud azonosulni, a néppárt egyre határozottabb menekültügyi javaslatterveit 17, míg a menekültek befogadását támogató szociáldemokraták politikáját 13 százalék támogatja. 

Heinz-Christian Strache, az FPÖ vezetője a menekültekkel szembeni büntetőeljárások szigorítását szorgalmazza. A párt javaslatterve szerint szigorúbban járnának el azokkal a menekültekkel szemben, akik bűntettet követtek el Ausztriában, megvonnák a szociális támogatást, és haladéktalanul kiutasítanák őket az országból. Osztrák médiaértesülések szerint a javaslatcsomagot néppárti körökben is megalapozottnak tartják. 

A háborús menekültek létszámkorlátjáról beszélt Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy osztrák lapinterjúban. A néppárt soraiban politizáló tárcavezető arra az újságírói felvetésre, hogy lehetne-e számítani "csúnya jelenetekre" az osztrák határon, ha a menekültek belépését megtagadnák, azt válaszolta, hogy a menekültek zöme békésen viselkedik, de előfordulhat, hogy egyesek megpróbálnak erőszakosan fellépni a rendőrséggel és a hadsereggel szemben. Ilyen esetekben lehetnek "csúnya jelenetek".

Elmondta továbbá, hogy ha az érkező menekültek száma eléri a felső határt, úgy Ausztria természetesen visszautasíthat egy menekültet a határán, hiszen Szlovéniában az már biztonságos országban volt, és tisztán gazdasági indokokból akar Ausztriában menedéket kérni.

Kurz szerint az Ausztria által bevezetett szigorú határellenőrzés nem veszélyezteti az utazás szabadságát, hanem hozzájárul ahhoz, hogy minél előbb megszülessen a közös európai megoldás.