Hirdetés

Ausztria ratifikálta Horvátország uniós csatlakozási szerződését

2012.07.09

Hirdetés

Az osztrák államfő hétfőn aláírta a Horvátország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés ratifikációs okmányát. Ezzel Ausztriában is lezárult a ratifikációs folyamat.

Heinz Fischer horvát kollégája, Ivo Josipovic jelenlétében látta el kézjegyével a dokumentumot. A csatlakozásról szóló államközi szerződést az előző héten az osztrák parlament már jóváhagyta, a képviselők túlnyomó többségének szavazataival.

Ausztria eddig a 11. tagállam a 27-ből, amely megerősítette a csatlakozási szerződést. A horvát elnök megköszönte Ausztriának, hogy rövid időn belül lezajlott a jóváhagyási eljárás. Kijelentette, Horvátország Bécsben olyan üzenetet kapott, hogy "szívesen látják az EU-ban".

Josipovic újságírók előtt alapvetően lezártnak nevezte a jugoszláv időkből származó, szlovéniai horvát bankbetétek körüli vitát és úgy vélekedett, hogy Szlovénia nem fog akadályt állítani a horvát uniós csatlakozás útjába.

Vannak még nyitott kérdések az egykori Ljubljanska Banká-ban visszatartott horvát bankbetétekkel kapcsolatban, de a probléma alapvetően megoldódott - jelentette ki.
 

Josipovic azt mondta, az eljárás, amelyben megállapodtak, nem működik olyan jól, mint elgondolták, de a két kormány párbeszédben áll egymással, hogy megoldja ezeket.
Horvátország 2005-ben kezdett tárgyalásokat az EU-ba való belépésről. A tárgyalások tavaly júniusban, a magyar EU-elnökség alatt értek véget. Az EU vezetői, valamint Horvátország és a tagállamok kormányainak képviselői tavaly decemberben írták alá a csatlakozásról szóló szerződést, amely azután lép életbe, ha mind a 27 tagállam megerősítette. Magyarország februárban ratifikálta a szerződést. Horvátország 2013 júliusától válik az EU 28. tagállamává, ha a ratifikációs folyamat fennakadás nélkül lezajlik a jelenlegi tagországokban.