Hirdetés

Ausztriában közel 750 ezren küzdenek adósságtörlesztési problémákkal

2010.07.13. 16:00

Hirdetés

A 8 milliós Ausztriában közel 750 ezren küzdenek adósságtörlesztési problémákkal - írta kedden a Die Presse.

A bécsi napilap szerint az osztrák háztartások adósságállománya 124 milliárd euró. A többség pontosan törleszt, minden 11. osztrák azonban nem; összesen 748 ezer ember - közel 300 ezer háztartás - késett legalább egyszer az utóbbi 12 hónapban. 383 ezer ember pedig állandó törlesztési problémákkal küzd, vagy teljesen leállt a részletek fizetésével - áll az osztrák adósság-tanácsadó szolgálatok közös szervezetének (ASB) jelentésében.

A beszámoló szerint az egy háztartásra jutó átlagos adósságállomány 74.473 euró volt 2009-ben, ami bő 3 ezer euróval kevesebb az egy évvel korábbinál, a 2005-ös 60.661 euróhoz képest viszont jelentős emelkedés. Az éves szintű csökkenés annak a következménye, hogy a bankok visszafogták a hitelezést, az öt éves távlatot tekintve komoly növekedés pedig a válságot megelőző hitelbőség hatása.

Az adósságtörlesztési nehézségek leggyakoribb oka korábban a család felbomlása vagy valamilyen betegség volt, 2009-ben viszont a munkanélküliség miatt estek a legtöbben adósságcsapdába. Az adósság-tanácsadó szolgálatokhoz forduló több mint 50 ezer ember 27 százaléka szorult segítségre állásvesztés miatt, és a különböző egyéb munkaügyi problémákkal küzdő további 20 százalékkal együtt már közel 50 százalék azok aránya, akik a válság hatására romló munkerőpiaci helyzet miatt nem tudják rendben törleszteni adósságukat.

A válságtól ugyan független jelenség, mégis jelentős, 18 százalékos azok aránya, akik nem tudnak bánni a pénzzel; rendszeresen többet költenek, mint amennyi jövedelmük van, így előbb-utóbb adósságcsapdába kerülnek - írta a Die Presse.