Nem lesz BMW-gyár Magyarországon

2015.02.04. 10:35

„Bár láthatóan voltak súrlódások a német kancellár és a magyar miniszterelnök közt, a hétfői tárgyalások gazdasági szempontból sikeresek voltak: a VS.hu úgy tudja, gyárat építhet a BMW” - írta a hírportál tegnapi cikkében, melyet számos már hírforrás is átvett, és azonnal afféle szenzációként tálalt.

A kedélyeket később az Index hűtötte le, azt írva, hogy „a BMW szóvivője azonban kedden a Wall Street Journalnak kijelentette, nem tervezik és nem fontolgatják egy új magyarországi gyár építését. Szerinte ez a hír téves”.

Hogy valóban téves, arra újabb bizonyíték Lázár János ma reggeli bejelentése.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hosszan sorolta a Merkel-látogatás eredményeit, de azok között még említés szintjén sem volt a BMW-gyár.

Nem lesz BMW-gyár Magyarországon

BMW-gyár Braíliában - Ilyen nem lesz Magyarországon, legalábbis mostanában

A többi felreppent gazdasági hírről annyi mondott, hogy nagy német tapasztalat van az atomerőművek felépítésével, működtetésével kapcsolatban, ezek bevonását értékelni kell. Felmerült továbbá, hogy a hadiipari kapacitások bővítése vagy beszerzések esetén „német vagy európai technológia is legyen a versenyzők között”.

Egy újabb német autógyár magyarországi megtelepedése egyébként sem lenne egyszerű.

Nyugat-Magyarországon már most krónikus munkaerőhiány van autóipari szakemberekből - melyet alig-alig enyhít a Szombathelyen induló mérnökképzés –, az ország többi részén pedig más problémákkal kellene megküzdenie egy top autógyárnak.

.