Autópályadíjak Európában (1): Horvátország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia

2016.07.23. 09:26

Az első körben magyar turisták által leginkább érintett négy országnak néztünk utána. Cikkünk elején a 2017-es autópályadíjakat is megtalálja.

 A 2017. évi autópályadíjakat itt tekintheti meg.

Autópályadíjak Horvátországban

 
A horvát autópályáknak a legfőbb jellemzője, hogy épülnek. Így mielőtt elindulunk, mindenekelőtt a legfrissebb térképet tanulmányozzuk, mivel könnyen elképzelhető, hogy már ott is van autópálya, ahol egy-két évvel ezelőtt még csak fehér sziklákon megcsillanó napsütésben gyönyörködtünk. Az autópályák mellett rohamléptekkel épülnek a korábban – éppen a rohamléptek miatt - elmaradt hidak, alagutak.
 
Jelenleg (2016. június) így néz ki a horvát autópályák rendszere:
 

A horvát autópályák mindenhol fizetősek, kivéve a Zágráb körüli gyűrű. A fizetés kapuknál történik, vagy a belépésnél, előre (ez a ritkább, hidaknál, alagutaknál, rövidebb szakaszoknál találkozunk vele), vagy amikor elhagyjuk az autópályát (ez az általános).

 
A fizetendő díj kalkulációjára több weboldal is működik.
 
A legcélszerűbb választás a horvát autópályákat üzemeltető cég, a HAC által üzemeltett, igencsak okos portál, ahol minden információt megtalálunk, naprakészen, az aktuális közlekedési helyzettől kezdve a webkamerákton át az autópályadíj kalkulátorig.
 

Egy horvát autópályakapunál csúcsidőben

Néhány jellemző ár a HAC alapján.
 
 • Magyar határ (Gorican) –  Zágráb  42 kuna
 • Zágráb – Rijeka: 70 kuna
 • Zágráb - Zadar II. 121 kuna (Zadar I. 117 kuna)
  Zágráb – Šibenik -  147 kuna
 • Zágráb – Vucevica (Split) – 168 kuna
 • Zágráb - Čarapine (Dubrovnik) – 223 kuna


További részletek: Hac.hr

Autópályadíjak Olaszországban

Olaszországban – különösen az ország északi részén - elképesztően kiépült a gyorsforgalmi utak rendszere. Szinte nincs olyan valamirevaló olasz város, amit ne lehetne megközelíteni autópályán.

 
A rendszer nagyon hasonlít a horváthoz: a megtett út függvényében kell fizetni, itt is vannak zárt (ahol előre kell fizetni) és nyitott (fizetés utólag) szakaszok. A városok körüli gyűrű itt is jellemzően ingyenes.
 
Tapasztalataink alapján az utóbbi időben szaporodnak az olyan kilépőkapuk, ahol nem személy szedi be a pénzt, hanem automata. Kissé meglepődtünk, amikor a masina olaszul kezdett beszélni hozzánk, de aztán rájöttünk, valószínűleg az árat mondta, amit aztán ki is írt.
 
Az olasz autópálya-rendszer kellemes meglepetése a délre igyekvők számára, hogy Nápolytól, pontosabban Salernótól délre ingyenes a pálya a csizma orráig.
 
Szicíliában az autópályák nagy része ingyenes, de vannak fizetős szakaszok is. A dolog azért bonyolult, mert a szicíliai autópályákat – miért is ne – más társaság üzemelteti. Itt van részletesebb információ a fizetős és az ingyenes szicíliai szakaszolról.
 
Egy megbízható olasz díjkalkulátort és térképet itt találunk, igaz, - lévén olasz struktúra -, némi időnk elmegy vele.
 
Néhány jellemző jelenlegi ár:
 
 • Autópálya osztrák határtól Velencéig 17,7€ (2015-ös ár)
 • Autópálya Velence - Róma 37,9€ (2015-ös ár)
 • Még egy fontos tapasztalat: Olaszországban számos négysávos gyorsforgalmi út található, melyek első pillantásra autópályának tűnnek, de valójában ingyenes autóutak. Így ha nem csak a gyorsaság, de a takarékoskodás is számít alaposan tanulmányozzuk át az aktuális olasz autótérképeket. Ilyent találtunk például Firenze és Livorno, illetve Firenze is Siena kötött, melyek gyakorlatilag párhuzamosan futnak a fizetős autópályákkal.
 • Az egyéb kalkulációk miatt is mindenképp érdemes felkeresni mondjuk a ViaMichelin-t.
   
Autópályadíjak Ausztriában
 • Ausztriában a magyarhoz hasonló matricás rendszer (vignette) van használatban, annyi különbséggel, hogy ott még fizikailag ki kell ragasztani őket az ablakba.
  Jelenleg 10 napos (személyautóra 8.80 euró), kéthavi (25.70 euró) és egyévi matricákat (85.70 euró) matricák vannak forgalomban.
 • Az aktuális árakat és a matrica mintáját itt tudjuk leellenőrizni.
 • Osztrák autópálya-matricákat tudunk venni a nyugat-magyarországi benzinkutak jelentős részénél is.
   
 
 
Autópályadíjak Szlovéniában
.