Autópályadíjak Európában (2): Görögország, Szerbia, Macedónia

2010.06.23. 09:41

Mire számíthat az, aki autóval, autópályákon kívánja megközelíteni Görögországot?

A magyar autósok kedvelt célpontjai – Horvátország, Olaszország, Ausztria és Szlovénia - után most egy másik iránynak néztünk utána. Mire számíthat az, aki autóval, autópályákon kívánja megközelíteni Görögországot?

A magyar autósok kedvelt célpontjai – Horvátország, Olaszország, Ausztria és Szlovénia - után most egy másik iránynak néztünk utána. Mire számíthat az, aki autóval, autópályákon kívánja megközelíteni Görögországot?

 
Előzmény:
 
 
 
Autópályadíjak Szerbiában
 
Görögországba utazva át kell vágni Szerbián. Mi jó pár évvel ezelőtt tettük meg az utat, mindenféle kellemetlen tapasztalatok nélkül. Hacsak az nem számít annak, hogy olykor azt az utat is autópályának kiáltották ki a szerbek, amiről első ránézésre nem nagyon feltételeztük.
 
A szerb autópályák kapusak, az országot átszelő autópálya pedig – ahogy a térkép mutatja – folyamatosan épül, de még nincs teljesen kész a magyar és a macedón határ között.
 
Szerbia autótérkép
Katt a képre a nagyításhoz!
 
Szerb autópálya kalkulátor itt található, hátránya, hogy külön térkép kell hozzá, hacsak valaki betéve nem tudja a szerb földrajzot. Kapunként és útszakaszonként is megnézhetjük az árakat, ha letöltjük ezt a PDF-dukumentumot.
 
Jelen pillanatban egy észak-déli átkelés esetén, határtól-határig, azaz Szabadkától (Subotica) Leskovacig 15,5 eurót kell fizetni. (Visszafele ugyanennyi peresze.)
 
Hasznos link:
 
 
 
Autópályadíjak Macedóniában
 
Ha több vonzódást éreznénk a matematika iránt, akár össze is rakhatnánk egy együtthatót, amely azt fejezi ki, hogy minél délebbre haladunk, arányosan annál nehezebb stabil, hivatalos információkat összevadásznunk.
 
Már a szerb árak becserkészési nehézsége is meghaladja az átlagos nehézségi fokot, de a macedón autópálya-információs összerakósdi már igazi csemege.
 
A macedón állami útkezelő cég központi honlapjáról azért kis kitartással össze lehet vadászni a lényeget. Az országban kapus rendszer van, ezen belül is a nyitott, azaz előre meg kell venni a jegyet a szakaszra.
 
Macedon autópályák
 
A tapasztalatok szerint nem árt, ha előre megvesszük a macedón dinárt is, mert a helyszíni váltásnál nem biztos, hogy olyan jól járunk. Hogy finoman fogalmazzunk.
 
Az útszakaszokra való aktuális és pontos díjazást itt találjuk, ám mivel térképet nem mellékeltek mellé, kissé nehezen értelmezhető. De ne legyünk telhetetlenek.
 
Ha Szerbia irányából Görögországba megyünk, három fizetős szakasszal találkozunk.
 
Ezek:
 
  • Kumanovo - Miladinovci 50 dinár
  • Petrovec - Veles 80 dinár
  • Veles - Gradsko 60 dinár
 
Azaz a macedón átkelés – személyautóval - momentán 190 macedón dinárba kerül. Egy euró most éppen 61 dínárt ér, azaz egy kis számolással azt kapjuk, hogy a három szakasz összesen valamivel több mint 3 euró. (Visszafele ugyanennyi peresze.)
 
Hasznos link:
 
 
Autópályadíjak Görögországban
 
Görögország hivatalos autópálya díjait olyan gondosan rejtik az illetékesek, mintha valami titkos gyros-receptről lenne szó.
 
Az interneten természetesen számos adat van fenn a díjakról, a gond az, hogy ezek egyrészt nem hivatalosak, másrészt nehezen tudható, hogy mennyire aktuálisak. Magyarul például ezt találtuk.
 
A görög autópályákat működtető cég, a TEO hivatalos honlapja itt található, de igazából nem nagy segítség, hacsak valaki nem tud görögül.
 
A nemzetközi fizetős autópálya-szövetség, az ASECAP honlapjáról annyi megtudható, hogy a görög autópályák összesen 871 kilométer fizető szakasszal rendelkeznek, és 16 kapunál szedik a pénzt. Hogy pontosan hol, miért és mennyit, azt a déli mentalitás jótékony homálya takarja.
 
Aki az ország északi részére, a Halkidiki-félszigetre készül (a magyar turisták többsége), az fizetés nélkül megússza, mivel az autópálya felső szakasza ingyenes. (Ezt tapasztalatból is megerősítjük.)
 
Görög autópályák
 
Aki viszont délebbre megy, annak fizetnie kell. Hogy pontosan mennyit, arra egy egész napos keresés után sem bukkantunk nyomára, ami egészen zavarba ejtő, de egy-két hetes görög út után ezen talán már nem is csodálkozunk annyira.
 
Hogy olvasóinkat – és magunkat - mégse hagyjuk a teljes bizonytalanságban segítségül hívtuk a ViaMichelin.com weboldalát, amely nem hivatalos ugyan, de megbízható, ráadásul működik. Ezek szerint Evzonitól (macedón határtól) Thesszalonikiig (Szalonoki) az autópálya tényleg ingyenes, és tovább keletre, a török határ felé szintén az.
 
Aki a délre, a főváros felé veszik az útját, az úgy számoljon, hogy - a ViaMichelin segítségével kiszámolva - a Thesszaloniki – Athén szakasz jelenleg 16.40 euró, ami elviselhető tehernek számít a mintegy 500 kilométeres szakaszra.
 
Ajánlott linkek:
 

 

Előzmény:
.