Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását

2011.06.10. 11:07

Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez - jelentette be pénteken az unió igazságügyi biztosa.

Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává.

Viviane Reding az uniós országok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozása előtt nyilatkozva örömét fejezte ki a döntés kapcsán. Mint hozzátette, egy évvel ezelőtt ő maga sem hitt ebben, Zágráb azonban elvégezte a feladatait, ezért nyugodt szívvel lehet igent mondani az ország EU-felvételére.

José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó szerv elnöke már kedden jelezte: az általa vezetett testület "közel jutott" ahhoz, hogy a maga részéről lezárja a Horvátországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat. Aznap a biztosok testülete Strasbourgban megvitatta a horvát EU-csatlakozás ügyét, és az ülés után Barroso azt mondta, pénteken "nagyon jó hírekre" lehet számítani ebben a kérdésben, a horvátok "elkönyvelhetik kemény munkájuk elismerését".

Az azt megelőző napon, hétfőn újabb témafejezetet, nevezetesen a halászattal foglalkozót sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokon. Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet vezetője akkor közölte, hogy az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a közeli napokban elkészítik és nyilvánosságra hozzák a bizottsági értékelést a még nyitott négy témakörrel kapcsolatban.

"Ha ez az értékelés pozitív lesz, a magyar elnökség minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy mandátumának vége előtt lezárja a tárgyalásokat" - jelentette ki az állandó képviselet vezetője.

Az Európai Bizottság pozitív értékelése ugyanis még korántsem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat az unió és Horvátország között. Mint azt hétfőn Györkös elmondta, adott esetben felmerülhet, hogy egyes tagországoknak - ha nem ellenzik is a bizottsági értékelést - kiegészítő kérdéseik lesznek, pótlólagos információt igényelnek. Ekkor az lesz a magyar elnökség dolga, hogy - szakértői vagy akár politikai szintű további egyeztetéseken - igyekezzen megszerezni mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz.
 

.