Az LMP Szombathelyi Csoportja a Székely zászlóról

2013.02.10. 10:21

Az LMP Szombathelyi Csoportja a Székely zászlóról

Az LMP helyi csoportja szerint a szombathelyieknek is segítenie kell a határon túli magyarok ügyét, de ne innen mondjuk meg nekik, hogy mit kellene csinálniuk.

Más KDNP-s polgármesterhez hasonlóan pénteken dr. Puskás Tivadar is kihelyezte a székely zászlót a városházra, tiltakozásul az ellen, hogy Romániában bírósággal fenyegetik azokat az önkormányzatokat, amelyek kitűzik a székely lobogót.

Az LMP annak az Európai Zöld Pártnak a tagja, amely az Európai Parlamentben egy frakcióban foglal helyet az Európai Szabad Szövetséggel. A Szövetség olyan pártokat tömörít, melyek Európa különböző régiói és állam nélküli nemzetei demokratikus jogaiért és autonómiájáért küzdenek. A zöld pártok természetes szövetségesei így azok a kisebbségi népek szervezetei, melyek erőszak nélkül próbálnak autonómiát elérni.

Az LMP eddig is többször felszólalt a határon túli magyarok érdekében országosan és helyben is: Horváth Zoltán, az ökopárt önkormányzati képviselője több alkalommal szót emelt a szombathelyi közgyűlésben az erdélyi testvérvárosunkban, Vajdahunyadon élő, vagy a muravidéki, illetve őrvidéki magyarok érdekében.

A Székely kulturális autonómia támogatása az LMP Szombathelyi Csoportja szerint helyes, és amennyiben a székely zászló felvonása a szolidaritás csendes kifejezése, támogatjuk. De véleményünk szerint ne Szombathelyről kívánjuk megmondani a Székelyföldön élőknek, hogy mit tegyenek, és autonómia-törekvésükben fogadjuk el azt a stratégiát, amelyet ők határoznak meg.

Szombathely, 2013. február 8.
LMP Szombathelyi Csoportja

.