Az orosz milliárdosok még gazdagabbak lettek a válságban: a toplista

2010.02.15. 12:05

Az orosz milliárdosok a válság idején meggazdagodtak - ez derül ki a Finansz című orosz folyóiratból, amely hétfőn közölte a leggazdagabb 500 orosz üzletember listáját.

Az orosz milliárdosok a válság idején meggazdagodtak - ez derül ki a Finansz című orosz folyóiratból, amely hétfőn közölte a leggazdagabb 500 orosz üzletember listáját.

Szembetűnő, hogy az orosz dollármilliárdosok száma 77, vagyis a válságos 2009. év eleje óta mintegy 30 százalékkal nőtt. A dúsgazdagok többségére súlyos csapást mért vagyontárgyaik tőzsdei árfolyamának zuhanása. A pénzpiacnak és a legnagyobb vállalatoknak nyújtott állami támogatás azonban megtette hatását, az árfolyamok felszöktek, s aki jól fektette be pénzét az árfolyamok mélyrepülése idején, az mostanra nagyon jól járt.

A listát idén Vlagyimir Liszin 54 éves acélmágnás vezeti, aki a 3. helyről került az élre: tavaly 7,7 milliárd dollárral rendelkezett, jelenleg vagyonát 18,8 milliárd dollárra becsülik, s ezzel nem csupán a leggazdagabb lett, hanem ő növelte legnagyobb mértékben gazdagságát. Liszin vagyonát a Forbes Magazin tavaly 5,2 milliárd dollárra tette s a világ leggazdagabbjainak listáján a 96. helyen állt.

A második helyen Mihail Prohorov (44), az Onexim csoport főrészvényese áll, aki tavaly a leggazdagabb orosznak bizonyult: akkor 14,1 milliárd, most 17,85 milliárd dollárra teszik vagyonát. A Forbes tavaly 9.5 milliárd dollárra tette vagyonát, s listáján a 40. helyen állt.

A 43 éves Roman Abramovics, a csukcsföldi parlament elnöke a másodikról a harmadik helyre került, de szegényebb ő sem lett: tavaly év elején 13,9 milliárd dollárja volt, idén 17 milliárdja van a becslések szerint. Abramovics a Forbes szerint 8.5 milliárd dollárral bírt tavaly, s ezzel a világ 51. leggazdagabb embere volt.

A negyedik az idén 44 éves Szulejman Kerimov, az orosz parlament felsőházának tagja, a Nafta Moskva csoport tulajdonosa, aki tavaly óta egy hellyel lépett előre a listán, s egy év alatt 7,5 milliárd dollárról 14,5 milliárdra növelte vagyonát. A Forbes szerint tavaly 3,1 milliárd dollárja volt és a 196. helyen állt.

Oroszország ötödik leggazdagabb embere Mihail Fridman, az Alfa Group főrészvényese, aki egy hellyel került előre, s vagyonát egy év alatt több mint megduplázta: a tavalyi 6,1 milliárdról 14,3 milliárd dollárra növelte. Fridman vagyonát a Forbes tavaly 6.3 milliárd dollárra becsülte, s ezzel a 71. helyen állt a világon.
A Finansz listájának 6. helyén a 43 éves Oleg Gyeripaszka, a Basic Element holding főrészvényese áll. Gyeripaszka nehéz évet tud maga mögött: tavaly az első helyről a tizedikre esett vissza, s mindössze 4,9 milliárd dollárral, valamint igen jelentős adósságokkal rendelkezett. A hitelezőket azonban sikerült féken tartania, s állami forrásokból igen jelentős támogatásokhoz jutott. Így a 8. helyről kettővel lépett feljebb, s vagyonát több mint megduplázta 4,9 milliárdról 13,8 milliárd dollárra. A Forbes 2008-ban még 28 milliárd dollárra becsülte vagyonát és a 9. helyre tette, 2009-ben 3,5 milliárdra tartották, s ezzel a 164. helyen állt.

Végül ezúttal is egyetlen nő szerepel az ország 50 leggazdagabb embere között: Jelena Baturina 47 éves építkezési vállalkozó, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége: ő ugyan a 45. helyről kettővel lejjebb került, de szintén megduplázta vagyonát a tavalyi egymilliárd dollárról 2,2 milliárdra.

Miközben Oroszországban a válságot még messze nem sikerült leküzdeni, a tíz leggazdagabb ember összvagyona egyetlen év alatt majdnem megduplázódott a tavalyi 75,9 milliárd dollárról 139,3 milliárdra, s a lista első ötven helyezettje közül csak Anatolij Szedih, a 46. helyezett vesztett vagyonából: tavaly 2,5 milliárd dollárja volt, s ez egy év alatt 3,3 milliárdra csökkent.
 

.