Az Őrségi Nemzeti Park megkezdte a természetvédelmi oltalom alá tartozó földek felvásárlását

2012.04.02. 20:35

A pénz megérkezett, a nemzeti park vételi ajánlatot tesz a kiszemelt területek földhivatali nyilvántartásban szereplő tulajdonosainak.

Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alá tartozó földterületek felvásárlása az Őrségben - mondta el Markovics Tibor, a nemzeti park igazgatója az MTI érdeklődésére hétfőn.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter még az idén januárban Őriszentpéteren jelentette be, hogy a kormányzat 450 millió forintot csoportosít át annak érdekében, hogy az Őrségi Nemzeti Park legalább 500 hektárnyi "zsebszerződéssel érintett, védelem alatt álló termőföldet" vásárolhasson fel.

Markovics Tibor elmondta: a pénz megérkezett, a nemzeti park pedig vételi ajánlatot tesz a kiszemelt területek földhivatali nyilvántartásban szereplő tulajdonosainak.

Őrség

Hangsúlyozta: az érintett területekre a nemzeti parknak eddig is elővételi joga volt, az ajánlatot pedig igazságügyi ingatlanszakértő javaslata alapján, a forgalmi értékhez közeli, illetve annál kissé magasabb áron teszik meg. Ha az érintett nem fogadja el, a kisajátításra is lehetőségük van.

Markovics Tibor hangsúlyozta: azt nem vizsgálhatják, hogy mely földekre kötöttek "zsebszerződést" a tulajdonosaik, hiszen ilyen szerződéseket a magyar jog nem ismer, éppen ezért arra sem tudott válaszolni, hogy milyen jogi helyzet áll elő akkor, ha zsebszerződéssel egyszer már eladott földet vásárolnak meg vagy sajátítanak ki.
Szólt arról is: lehetnek olyan idős őrségi termőföld- tulajdonosok, akiknek már gondot okoz földjük megművelése, adott esetben tőlük is felvásárolják azokat a szántókat és réteket, amelyekkel a nemzeti park védettségi szintje növelhető.

Szavai szerint olyan földterületeket is ajánlottak fel a nemzeti parknak megvételre, amelyet tulajdonosaik megörököltek, de már máshol élnek, és nem akarnak vagy nem tudnak megművelni. Ajánlott már fel így földterületet Svájcban, sőt az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar állampolgár is.

Fotó: alon.hu