Az osztrák konzervatív külügyminiszter is bírálja Magyarországot

2012.01.04. 15:40

Magyarországgal kapcsolatos "bírálható pontokról" beszélt az osztrák külügyminiszter szerdán Bécsben az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint.

"Vannak bírálható dolgok, ezeket közöltem a külügyminiszterrel (Martonyi Jánossal)" - idézte az APA Michael Spindeleggert, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét. Az alkancellári tisztséget is betöltő Spindelegger egy sajtótájékoztató alkalmával, újságírói kérdésre válaszolva mondta ezt. Hozzátette, "nagyon reméli", hogy a magyar kormány figyelembe veszi ezeket a kritikákat. "Egy sor bírálható dolog van", amelyet Magyarországon kell megvitatni, illetve amelyek európai vonatkozással rendelkeznek - mondta.

Spindelegger leszögezte, az alkotmány minden ország belügye, de Magyarországnak be kell tartania az európai jogot. Így például egy nemzeti banknak függetlennek kell lennie - mondta. Kijelentette, egy kétharmados parlamenti többséggel "óvatosan" kell bánni és az európai normákat is be kell tartani.

Bírálta és lemondásra szólította fel a magyar miniszterelnököt egy osztrák európai parlamenti képviselő szerdán Bécsben kiadott közleményében. Jörg Leichtfried, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) EP-küldöttségének vezetője úgy vélekedett a közleményben, hogy Magyarország "erkölcsi és gazdasági összeomlás" előtt áll. "Orbán Viktor vezetése alatt egy jobboldali radikális színházigazgató lett Budapesten, az országot a Nemzetközi Valutaalapnak kell megmentenie a csődtől, és ellenzéki parlamenti képviselőket őrizetbe vett a rendőrség" - fogalmazott a politikus. "Ha van Orbánban tartás, akkor lemond, és szabaddá teszi az utat ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból" - írta.

A szociáldemokrata politikus bírálta a konzervatív EP-képviselőket és az Európai Bizottságot is a Magyarországgal szembeni kritika hiánya, illetve a bizottság esetében a "túl visszafogott" bírálat miatt.
 

.