Hirdetés

Az Újházi tyúkhúsleves Magyarország kedvenc étele

2010.03.23. 14:29

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc.

Hirdetés

A Torkos Csütörtökön indult négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak - tájékoztatott Perger Péter, a szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője a kedden tartott sajtótájékoztatón Budapesten. Az Újházy tyúkhúsleves 26.440 szavazattal lett első, a második helyezést leves kategóriában 22 ezer 26 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 ezer 484 szavazattal a halászlé kapta. A főételek között a töltött káposztára 22 ezer 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 ezer 852-en, a lecsóra 19 ezer 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 ezer 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 ezer 79, a házi palacsinta 16 ezer 361 vokssal.

A szavazás előzményeiről Perger Péter elmondta, hogy az első szakaszban 5000 ételt rendelő adott választ a Mi a kedvenc ételed? kérdésre. Ennek segítségével állították össze a legtöbbet említett 25 főételt, 25 levest és 25 desszertet, amelyet Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke véglegesített. Erre szavazhattak az érdeklődők a www.kedvencetel.hu oldalon leves-, főétel- és desszert kategóriákban.

A legkevesebb, mindössze 725 szavazatot a tarhonyaleves kapta. A főételek között a rizseshús az utolsó, melyet alig előz meg a sertéspörkölt. A desszertek között a piskótatekercs és a rigójancsi a sereghajtó.

A madártej eredetileg a francia konyha egyik édességének számított, a múlt század első felében kezdték Magyarországon is készíteni - közölte Várhelyi Miklós Venesz-díjas szakács, aki a madártej elkészítésénél a vaníliarúd használatát részesíti előnyben a vaníliás cukor helyett. A töltött káposztát a Kárpát-medencében tájegységenként eltérően készítik el. Ne használjunk dekorációnak zsiradékban feloldott pirospaprikát, mert az nem illik bele a töltött káposzta harmonikus ízvilágába és felesleges kalóriabevitelt jelent - hangsúlyozta. Az Újházy tyúkhúslevesről elmondta: az étel Újházy Edéről kapta a nevét, a kristálytiszta, aranysárga lében zöldségek, finommetélt és vajpuhára főzött tyúk vagy kakas fő.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhárom kategória győztes ételének ajánlott receptjét összeállította, ezeket a közönség a www.kedvencetel.hu oldalon olvashatja el.

.