Hirdetés

Átadták a megújult szigligeti várat

2013.12.19. 14:48

320 millió forintot költöttek rá.

Hirdetés

Átadták a 302 millió forintból megújított szigligeti várat.

    Az ünnepségen alassa Balázs, Szigliget független polgármestere arról beszélt, hogy a várban történt rekonstrukcióval nemcsak a település, hanem az ország is gazdagodott. Beszámolója szerint az elmúlt években már százezren látogatták a várat, amely öt éve került az önkormányzat gondozásába. Azóta a település a belépőkből befolyt összes bevételt - tavaly majdnem 70 millió forintot - állagmegőrzésre, fejlesztésre fordította.

szigligeti vár


    A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult projekt eredményeként új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak a vár egykori állapotáról. Látványosságként kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt, továbbá a korra jellemző egyéb tárgyak, eszközök segítségével is betekintést nyerhetnek a látogatók korabeli életbe. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések, várkamerák és érintőképernyős terminálok beszerzését is tartalmazta. Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér készült, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képek láthatóak.

    A település a várral szeretne a kulturális és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává válni a hazai és a külföldi látogatók körében. A projekt eredményeként a vár környezete is megújult és új munkahelyek is létesültek. Az átadás napja után szigligeti vár január 1-től látogatható.

.