Hirdetés

Szerkesztőségi körkérdés: Az elmúlt évben mi volt a legemlékezetesebb kulturális élményed?

2013.12.29. 21:28

Három nagyon különböző válasz. Mert különbözőek vagyunk.


 
Kánya Dóra
 
Kánya DóraAzt gondolom, aki szeretne a kultúrában kikapcsolódni vagy éppen abba bele kapcsolódni, mindig van rá mód.  Az sem igaz, hogy kevés ilyen esemény van hazánkban, vannak, csak legtöbbjük a maguk szélmalomharcát vívja a túlélésért. Emlékezetes kulturális programból szerencsére nekem nem volt hiány 2013-ban. Sok helyen megfordultam, sok téma érdekelt, sok nézőpontból, sok embertől.
 
Az én szívemhez legközelebb idén az Artplacc állt, ami egy tihanyi, nyári, kortárs képzőművészeti fesztivál. Nem az összeszedettségétől, az óriás nézőszámot produkáló előadásaitól vagy kiállításitól, hanem az összhatásától. Itt kohéziót alkotott a színház, a tánc, a képzőművészet, az irodalom, a zene, a film úgy, hogy jelen időben beszél a jelenlévőkről. A több helyszínen lejátszódó művészeti hatássorozatért lépcsőzni kell és ereszkedni, ide-oda sétálni, de megéri. Persze megdobja az idillt, hogy mindez a Balaton ölelésében, a kacskaringós és levendula-illatú városkában dobják piacra. Nekem ez volt a nyerő idén.  
 
Rózsa Melinda (Rose)
 
Rózsa MelindaHej, de könnyelműen mondtam igen a válaszadásra, most aztán döntsek... Több száz jelöltből kéne ugyanis választanom (szakmai ártalom, ami csak fokozódott azzal, hogy napilapozok is megint).
 
Ráadásul, hasonlítsak össze filmet koncerttel, könyvet kiállítással? A szempontrendszer leginkább úgy állhat fel, hogy mi az, ami még utána is jó ideig foglalkoztatott, vagy ahova bármikor újra elmennék...
 
Egyet biztos nem tudok kiválasztani még így se, essünk neki inkább egy listának, egyelőre sorrendiség nélkül.
Ábécé sorrendbe tettem, és lám-lám, az első helyre került A nagy füzet. Maradhat is. A többit már tényleg nehéz volna súlyozni.
 
Az Ocztos István szervezte The Game 4 (a játék lényege az volt, hogy az ő rajzait kellett kiegészíteni tetszés szerint) ügyében tartozom egy vallomással: nekem is volt kinn képem, már csak emiatt is helye van a 2013-as listán.
 
Józing Antal
 
Józing AntalA legintenzívebb élmény azt hiszem,   Roger Waters The Wall Live című szuperprodukciója volt Budapestem. Ezek a gigashow-k- finoman szólva - nem fedik le 100 százalékosan az év világom, Roger Waters üzenete ráadásul kicsit szájbarágós és szögletes, de a látvány ott és akkor úgy belepasszírozott a Puskás-stadion koszos műanyag székébe, hogy abból azóta is alig tudtam kikecmeregni.
 
Hazai pályán két színházi produkciót tudnék kiemelni, amik kompromisszumok nélkül hozták az egyetemes művészeti élmény színvonalát: A Szent György és a Sárkány, illetve Az arab éjszaka. Aki teheti,  nézze meg mindkettőt. Azt is bevallom, ahogy múlnak az évek és növekszenek szemüvegemben a dioptriák, úgy fordulok egyre jobban az irodalom intimebb élményéhez. Itt nem játszik szerepet a vidékiség, a földrajzi kötöttség vagy a kultúrpolitika, gyakorlatilag a világ összes könyve hozzáférhető, aztán már csak idő, fáradtság és éjjeli lámpa kérdése az egész. Idén is sok jó történetet olvastam Háy Jánostól (Mélygarázs) Cormac McCarthy-ig (The Crossing), de ha egyet kellene kiemelnem, az minden kétséget kizáróan Ivo Andric Híd a Drinán című regénye lenne.
.