Hirdetés

Hol érdemes tartani a pénzünket?

2015.06.04. 08:48

Van egy kevés megtakarított pénze vagy havonta félre tud tenni néhány tízezer forintot? Be szeretné fektetni, de nem tudja, mibe érdemes?

A híradó.hu megkeresett egy üzletembert, egy pénzügyi szakírót és egy független befektetési szolgáltatót.

A Magyar Nemzeti Bank kedden újabb történelmi mélypontra, 1,65 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ami a jövőben még tovább süllyedhet. Alacsony banki kamatok mellett, számolva a tranzakciós illeték költségeivel nincs könnyű dolga annak, aki szeretne némi hozamhoz jutni a befektetett pénze után.

Mielőtt döntenénk, ajánlott végiggondolnunk, milyen célra és időtávra szeretnénk megtakarítani, és hogy az adott hozamért milyen kockázatot vállalunk. Lássuk, mit ajánlanak a szakemberek!

A független befektetési szolgáltató szerint nincs ingyen ebéd

Mivel a banki betétek kamata már 1 százalék alatt jár, érdemes máshol körülnézni, hiszen azoknak akár a háromszorosát is el lehet érni mondjuk egy jól kiválasztott állampapírral, például az egyéves futamidejű kincstárjeggyel – mondta Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója.

Annak, aki szeretné megosztani a befektetéseit, jó lehetőséget kínálnak a befektetési alapok, melyek közül az abszolút hozamúak voltak az utóbbi évek slágertermékei; 2015-ben a hazai tőzsde is szárnyalt – tette hozzá.

Aki havonta félre tud tenni 20-50 ezer forintot, annak a bankok és a befektetési szolgáltatók nyújtanak személyre szabható rendszeres megtakarítási programokat. Ebben az esetben általában befektetési alapokba kerül a pénz.

Az alacsony kamatkörnyezet miatt persze el kell fogadni, hogy nincsen ingyen ebéd, vagyis aki az állampapírok által nyújtott hozamnál magasabbat szeretne elérni, annak nagyobb kockázatot kell vállalnia és nagy valószínűséggel le kell mondania a tőke- és hozamgaranciáról – hangsúlyozta Nagy Bertalan.

3% lekötés nélkül - ezt ajánlja a pénzügyi szakíró

Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerzője az egyik legnagyobb francia bank hazai pénzintézetének termékeit ajánlotta, amelyekkel lekötés nélkül 3 százalék körüli hozamot is el lehet érni egyéves időtávon, legalább 500 ezer forintot befektetve. A fél- vagy egyéves futamidejű kincstárjeggyel is hasonló hozamot lehet elérni – értett egyet az Equilor szakértőjével.

Ha hosszabb távban gondolkodunk, érdemes lehet tartós befektetési számlát nyitni az államkincstárnál, amely kamatadómentes hozamot biztosít. Az azon elhelyezett három-, illetve ötéves Prémium állampapír után az infláción felül 3 vagy 3,5 százalékos hozam érhető el – tette hozzá a pénzügyi szakíró.

Kis pénzt a párnahuzatba, nagy pénzt aranyba vagy ingatlanba?

Klapka György szerint az alacsony kamatkörnyezet miatt kis összeget nem éri meg bankba tenni, mert a költségek elviszik a hasznot. Inkább tartsuk otthon, a párnahuzatban – tanácsolta.

Az viszont, akinek már van nagyobb megtakarítása, fektesse a pénze egyharmadát aranyba, egyharmadát ingatlanba, egyharmadát pedig értékpapírba, a három közül egy mindig jól megy, ahogy egy régi zsidó mondás is tartja – ajánlotta az üzletember.