A devizahiteles-törvény a forinthiteleket is érinti

2014.06.28. 10:54

Az elmúlt napokban több számítás is napvilágot látott, hogy mennyi pénz járhat vissza a devizahiteleseknek.

Új korszak veheti kezdetét: a tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje Magyarországon – nyilatkozta a miniszterelnök péntek reggel Brüsszelből a Kossuth Rádiónak. Eközben benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely az első lépcsőben kezeli a devizahitelesek ügyét. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: az új jogszabályban a forinthitelesekre is kiterjesztik a banki kártalanítást.

Már olvasható a parlament honlapján az a törvénytervezetet, amelyik első lépcsőben kezeli a devizahitelesek ügyét. Ebben lényegében a Kúriának azt a múlt heti döntését foglalták törvénybe, amelyik kimondta, hogy több szempontból is tisztességtelenül jártak el a bankok. A javaslatot benyújtó igazságügyi miniszter a Híradónak hangsúlyozta: az új törvényben nem csak a deviza-, hanem a forinthitelesekre is kiterjesztik a banki kártalanítást. "A tisztesség és tisztesség között nem lehet különbséget tenni. Egy egyoldalú szerződésmódosításnál joggal kérdezheti a fogyasztó, hogy miért csak a devizahiteles, a devizaalapú hiteleknél van ez, miért nem lehet a forintalapúnál is. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést globálisan kell megvizsgálni és a jogegységi határozat is erről beszél" - fogalmazott a tárcavezető.

A törvényjavaslat szerint az árfolyamrés semmis, a hitelek újraszámolására pedig 90 napjuk van a bankoknak. Az egyoldalú kamatemelések automatikusan tisztességtelenek, ennek ellenkezőjét a bankoknak kell bizonyítaniuk a Fővárosi Törvényszéken. A törvény azt is kimondja, hogy akik kedvezményesen végtörlesztették devizahitelüket, azoknak nem jár vissza pénz. Új korszak veheti kezdetét: a tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje Magyarországon. Erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken. A miniszterelnök azt mondta: korábban az emberek azt tapasztalták, hogy mindig veszítettek a bankokkal, a nagyobb szolgáltatókkal, a multikkal szemben. "Ennek van most vége Magyarországon. Egy új korszak veszi kezdetét, azt is mondhatnám, hogy eljöhet a fair bankok az ideje. Egy olyan korszak, amiben a bankok megkérdőjelezhetetlenül tisztességesen jutnak profithoz, az emberek pedig nem lesznek kiszolgáltatva az erőfölényükkel visszaélő pénzintézeteknek" - közölte a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a kormány a héten egy több lépcsőből álló akciótervet fogadott el. Ennek első része a most benyújtott törvényjavaslat, amiről már jövő hét pénteken szavazhat az Országgyűlés.

Szeptemberben születhet meg az a törvény, amely a bankok és az ügyfelek közötti elszámolást szabályozza, vagyis, hogy kinek, mennyi pénz jár majd vissza. Végül pedig - várhatóan az év végéig - megszülethet a devizahitelek kivezetéséről szóló törvény is, ami a hitelek forintra váltására ad megoldást. A Bankráció.hu elemzője arra hívta a figyelmet, hogy senki ne gondolja úgy, hogy most már nem kell törlesztenie hitelét. "Mivel a mostani devizaszerződések élőszerződések, én mindenkit arra bátorítok, hogy továbbra is fizesse a törlesztőrészleteket. Ellenkező esetben a bank akár a BAR-listára is felteheti az ügyfelet, vagy a szerződést is felmondhatja" - magyarázta Gergely Péter.

A Híradó is kiszámoltatta egy szakértővel. Ennek alapján, ha valaki 2007-ben 7 millió forintnak megfelelő svájci frank hitelt vett fel 15 évre, annak a törlesztő részlete induláskor 65 ezer forint volt, ami mostanra 125 ezerre növekedett. Egy ilyen szerződésnél az adós 110 ezer forinttal járt rosszabbul az árfolyamrés miatt, az egyoldalú kamatemelések miatt pedig 900 ezer forinttal fizetett többet, mint kellett volna, vagyis 1 millió 10 ezer forintot vett el tőle a bankja - a bíróság szerint tisztességtelenül. Elvileg ez a pénz visszajár.

.