Töröcskei István és a Körmendi takarékszövetkezet

2014.01.28. 15:17

Az Együtt-PM felszólítja a miniszterelnököt, hogy távolítsa el alkalmatlansága miatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről Töröcskei István vezérigazgatót, aki jelentős tulajdonnal bír a csődbe ment Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben.

  Erről Szigetvári Viktor, a szövetség pártelnöke beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

    A politikus szerint Töröcskei István ha magánvállalkozóként tudott arról, ami történt a saját pénzintézetében, akkor azért méltatlan az ÁKK vezetésére, ha nem tudott arról, mi történik, akkor pedig azért. Egy olyan üzletember, aki ilyet megenged, az alkalmatlan arra a pozícióra, amit betölt - hangsúlyozta.

    Szigetvári Viktor sajtóhírekre hivatkozva azt közölte: jó okuk van feltételezni, hogy hosszú évekre visszanyúló tisztességtelen gazdálkodás folyt bizonyos ügyfeleket érintően a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél, a gazdasági sajtóban az is felmerült, hogy egyes vállalkozások - akik Töröcskei Istvánhoz és az ő üzleti köréhez álltak közel - keresztbetörlesztettek a pénzintézeten keresztül.

Körmendi Takszöv

    Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint miközben a takarékszövetkezetnek volt egy normális portfoliója magánemberekből, cégekből, aközben volt "egy koszos portfoliója" is.

    Szavai szerint egészen világos, hogy Töröcskei István felel a takarékszövetkezetért, és az ő nevéhez kötődően, "mint fideszes oligarchához kötődően az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben rengeteg tisztázatlan, részben bankpiaci, tőkepiaci ügyletet láttunk a nyilvánosságban".

    Szigetvári Viktor pártja nevében ismét lemondásra szólította fel Töröcskei Istvánt, valamint felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy távolítsa el "a körmendi veszedelmet" az ÁKK éléről.

    Kitért arra, részletesebben szeretnék megismerni, hogy milyen ügyfelek miatt került bajba a pénzintézet, és milyen oka van annak, hogy így kellett döntenie a MNB-nek.

    Wrzava Pál, a baloldali összefogás körmendi országgyűlési képviselőjelöltje felhívta arra a figyelmet, hogy a takarékszövetkezet csődje tizenháromezer embert érint. Kifogásolta, hogy télvíz idején húsz napot kell a pénzükre várniuk a betéteseknek. Mint mondta, óvodai alkalmazottak, dajkák keresték meg, mert nem jutottak a pénzükhöz.

    Hozzátette: követeli a kormánytól, azonnal oldják meg, hogy ezek az emberek hozzájuthassanak a pénzükhöz.

ÁKK: Töröcskei István nem vett részt a takarék irányításában

Töröcskei István csak tagja, nem pedig "jelentős tulajdonosa" a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek, annak működését befolyásoló döntéseket nem hozott - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az MTI érdeklődésére,

    Az ÁKK a Együtt-PM állítsaira reagálva közölte: a média tavaly november közepe óta tévesen aposztrofálja Töröcskei Istvánt a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet egyik "jelentős tulajdonosaként".

    Töröcskei István csupán egy tag a 265 tagú szövetkezetben, és mint betétes, egy szavazattal bír. Operatívan a takarékszövetkezet életében soha nem vett részt, működését befolyásoló döntéseket nem hozott, mivel sem az igazgatóságnak sem a felügyelőbizottságnak nem tagja - olvasható a tájékoztatásban.

    Az ÁKK hozzáfűzi: Töröcskei István betétes minőségében is csupán "trustee"-ként, valamint nem jelentős tulajdoni hányadot birtokolva szerepel a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten vonta vissza a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. A szövetkezet vezetőinek felelősséget is vizsgálják.
.