Vége a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek

2014.01.23. 18:24

A Magyar Nemzeti Bank egy ma közzétett határozatában visszavonta pénzintézet működési engedélyét.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket.
Az MNB-nek azért kellett visszavonnia a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, mert a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete – a korábbi hatósági intézkedések ellenére – tovább romlott, s fennállt a veszély, hogy az intézmény nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A takarékszövetkezet működésének egyes elemeibe történő célzott beavatkozás már nem lett volna alkalmas a pénzügyi egyensúly helyreállítására – olvasható a közleményben.

Körmendi Takszöv


A takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat, a folyamatos felügyelés keretében feltárt körülmények, s a korábban válságos helyzetbe került hitelintézetek felügyelése során szerzett tapasztalatok alapján az MNB arra a következtetésre jutott: a takarékszövetkezetben elindult – és a gyors növekedés miatt kiteljesedett – negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel.

A MNB előzőleg, 2013. november 5-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez és átadta az intézmény részére a felügyeleti hatóság által lefolytatott átfogó vizsgálatról készült jelentést. Az MNB e vizsgálata során a takarékszövetkezet kockázatvállalási tevékenységében és likviditási helyzetében számos problémát tárt fel, amelyek részben irányítási hiányosságokkal függtek össze.

A felügyeleti biztosok a korábbi évek negatív üzleti folyamatait ugyan le tudták fékezni, de a már felhalmozódott problémák kezelésére, a prudens működéshez szükséges tőke és likviditás biztosítására a biztosok eszközei önmagukban nem elégségesek. Eredményes válságkezelésre, a prudens működés feltételeinek visszaállítására és fenntartására csak olyan mértékű ráfordítások révén kerülhetett volna sor, amelyre ésszerű időn belül nem volt reális esély.
 

De mi az a prudens?

A „prudens” melléknév szinte minden körmendi takszövvel kapcsolatos hírben felbukkant. A közlemények írói valamiért előszeretettel használják ez a kevesek által ismert latin eredetű szót, melynek éppen ideje, hogy felfedjük a jelentését. Prudens = okos, körültekintő. És akkor most legalább ennyivel tisztábban látunk a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a hitelintézetekről szóló törvény alapján az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. Az OBA a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít majd.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik.

Mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban alig haladja meg az egy ezreléket.

.