Baumkircher lovag nyomában: A középkorba repít a szalónaki vár új kiállítása (videóval)

2012.04.26. 15:37

Intrikákkal és viszályokkal átszőtt lovagi világba, a 15. századi élet és halál birodalmába vezeti a látogatókat a városszalónaki (stadtschlainingi) vár új kiállítása.

Kiváltságlevél

Intrikákkal és viszályokkal átszőtt lovagi világba, a 15. századi élet és halál birodalmába vezeti a látogatókat a városszalónaki (stadtschlainingi) vár új kiállítása. A hamisítatlan középkor 2012. április 29-én tárul fel a nagyközönség előtt, és október 31-ig látható a Felsőőrrel (Obertwarttal) szomszédos településen.

Ki volt Andreas Baumkircher?

A szalónaki vár ura Andreas Baumkircher volt. Bár III. Frigyes császár sértetlenséget ígért számára, 1471. április 23-án Grácban kihallgatás és tárgyalás nélkül lefejezték. Mindössze kilenc évvel korábban, 1462-ben Baumkircher ugyanettől a császártól nyerte el Városszalónak megalapításának jogát. Hogy mi vezetett idáig, hogyan válhatott a császár valamikori hívéből az országot fenyegető ellenség, megtudhatjuk a Baumkircher – a Lovag című átfogó kiállításon, amelyet a városalapítás 550. évfordulójának alkalmából rendeztek.

Kiváltságlevél

Mit tudunk Andreas Baumkircherről? Hogyan éltek az emberek a középkorban és milyen volt az élet a Városszalónak környéki határvidéken? Kik voltak Baumkircher barátai és kik voltak az ellenségei? Hogyan harcoltak a 15. századi emberek és voltak-e békés időszakok? – a kiállítás ezeket a témákat „lovagolja meg”, és bemutatja Baumkirchernek, ennek a nagyra törő nemesembernek a pályafutását a III. Frigyes császár és a magyar Mátyás király közti politikai konfliktus erőterében. Változó, forrongó kor képe rajzolódik ki a szemünk előtt – a 15. század nyugtalan, viszályokkal, háborúkkal és intrikákkal teli időszak volt, az a korszak, amikor az új eszmék és technikai újítások már az újkor hajnalát hirdették.

Számszeríj

A kiállítás több fejezetre tagolódik: a kivégzés, nyugtalan idők: a 15. század második felének politikai viszonyai, mindennapi élet és gazdasági berendezkedés, a Stájerország jelentős részét elpusztító Baumkircher-viszály és a késő középkor hadvezetési gyakorlata.

A szalónaki vár

A vár a stratégiai jelentőségű, észak–déli kereskedelmi útvonal mellett épült meg a 12-13. században. III. Frigyes császár 1445-ben adta zálogba Andreas Baumkircher zsoldosvezérnek, aki 1461-től a vár és a hozzá tartozó uradalom birtokosa lett. A Baumkircher-nemzetség férfi ágának kihalásával Szalónak 1527-től kezdődően csaknem 350 éven át a magyar főúri Batthyány család tulajdonában volt.

Szalónak

Az 1848-as forradalmat követően felbomlott a Batthyány-ak szalónaki uradalma. Sok birtokrész, köztük a vár is magánkézbe került. Az I. világháború alatt hadifogságba esett orosz tiszteket szállásoltak el a várban, a II. világháború idején a Kelet-Európából idehurcolt kényszermunkásokat helyezték el e falak között. A háború után, 1945. október 10-től 1947. május 14-ig egykori nácik börtöneként működött. 1956-ban a magyar menekültek részére létesítettek itt befogadó ill. átmeneti tábort. A vár egy darabig Udo Illig osztrák politikus magántulajdonában volt, majd 1980-ban Burgenland tartomány megvásárolta, és máig tartományi tulajdonban van.

A népek és kultúrák érintkezésének határvidékén a béke ritka vendégnek számított. A mai Burgenlandban kialakult a tolerancia és a kölcsönös tisztelet szellemisége, amely lehetővé teszi, hogy a horvát, magyar és roma népcsoportok békében, egyetértésben éljenek a német ajkú lakossággal. Városszalónakon is a világ békéjének megőrzésére tanítanak: a várban kapott helyet a Béke Európai Múzeuma, a Béke és Konfliktuskezelés Osztrák Tanulmányi Központja és az Európai Béke Egyetem. Ez utóbbi 2010 óta nemzetközi szinten aktív magánegyetemként működik, így Városszalónak a világ legkisebb egyetemi városa.

Nyitva tartás, belépődíjak

A kiállítás megnyitója 2012. április 29-én 14 órakor pezsgő forgataggá változtatja majd Szalónak méltóságteljes várának udvarát. A Bécsi Őrség hagyományőrző lovagjai, fúvósok és kobzosok mellett íjászok és érmeverők színesítik majd a várudvar képét. 16 órakor pedig a szalónaki általános iskola diákjai adják elő a sokat megélt lovag életéről szóló, Andreas Baumkircher című daljátékot.

Nemcsak Ausztriából érkeznek hagyományőrzők, hanem a régió egyik legszebb középkori városképével büszkélkedő Kőszeg darabontjai is tiszteletüket teszik az erődítményben. Az őket kísérő városi delegációt Básthy Béla alporgármester vezeti. Baumkircher szülővárosa, a Szlovéniában fekvő Vitava küldötssége is lerója tiszteletét a város kalandos életű szülöttének emléket állító kiállításon.

A Baumkircher – a Lovag című kiállítás megtekinthető 2012. április 29-től október 31-ig keddtől vasárnapig 9 és17 óra között, pénztárzárás 16 órakor, hétfőnként zárva. Van lehetőség magyar nyelvű vezetést is kérni, ehhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Jegyárak:
Felnőtt 7,30 EUR
Csoportos (felnőttek/nyugdíjasok 10 főtől) 5,30 EUR
Kedvezményes (tanulók, diákok, szakmunkástanulók, munkanélküliek, 18 év alattiak, fogyatékkal élők, katonák, polgári szolgálatosok) 4,40 EUR
Diák (iskolai csoportban) 3,00 EUR
Családi belépő (és 16 év alatti gyermekek) 13,00 EUR
Tárlatvezetési felár (felnőtt) 2,20 EUR
Tárlatvezetési felár (diák) 1,50 EUR

Programok csoportok és iskolák részére igény és előzetes egyeztetés szerint, ill. a letölthető dokumentumoknak megfelelően. A kiállítás honlapja kétnyelvű, a csoportos programokra vonatkozó részletes információk is elérhetők magyarul:

http://www.ritter-baumkircher.at

Naprakész infók a facebookon: https://www.facebook.com/RitterBaumkircher.AusstellungBurgSchlaining

A város honlapja: www.stadtschlaining.at
 

.