Hirdetés

Cicákat fogadnak főleg örökbe a bécsiek

2016.03.20. 08:29

Egy év alatt 788 cicának és 411 kutyusnak sikerült új otthont találni.

Hirdetés

Egy éve működik az osztrák főváros új menhelye, a TierQuarTier. Azóta 1700 kutyának, cicának és egyéb kisállatnak találtak új gazdát. A létesítmény nemcsak a modern állattartás és állatvédelem kompetenciaközpontja, hanem egy sor környezetbarát megoldást is felvonultat.

2015 márciusában fogadta az első lakóit Bécs új állatmenhelye, a TierQuarTier, amelyet 15 millió euróból, brit mintára építettek fel Bécs 22. kerületében. A létesítményben jelenleg 270 kutya, cica és egyéb kisállat vár új gazdára, 70 százalékos kihasználtság mellett.

Ha szerencséjük van, nekik sem kell sokáig itt rostokolniuk, akárcsak a tavalyi év során örökbe adott 1.700 társuknak. Az ide kerülő állatok ugyanis extrém rövid idő alatt, átlagosan 35-40 napon belül új gazdára találnak. A listát egyértelműen a macskák vezetik, a TierQuarTier fennállása óta 788-nak sikerült új otthont találni. Ezen kívül 411 kutya és 501 kisállat (nyuszi, tengerimalac és egér) került új gazdához.

Fotó: Alexandra Kromus / PID


A menhelyen kizárólag gazdátlan, kóbor és lefoglalt állatoknak viselik gondját, egészségükről pedig március óta a Bécsi Állatorvosi Egyetem szakemberei gondoskodnak. A TierQuarTier egyébként kezdettől fogva szívesen lát tanuló állatorvosokat, és a lakosság állatokkal kapcsolatos szemléletformálásában is aktív szerepet vállal különböző rendezvények és továbbképzések szervezésével.

Ráadásul a létesítmény egy környezetvédelmi mintaprojekt is egyben. Az épület padlófűtését ugyanis a szomszédos szeméttelepen keletkező hulladékhővel biztosítják. Itt depóniagázból állítanak elő villamos energiát, ennek a folyamatnak a mellékterméke a menhely fűtésére felhasznált hő. Nyáron ugyanebben a rendszerben talajvizet keringetnek, hogy így hűtsék az épületet és az állatok szállásait. A TierQuarTier területén felállított szolárvirág egy háztartás éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot termel, a tetőn elhelyezett összesen 600 négyzetméternyi napelem pedig több mint 19 háztartás éves fogyasztásának megfelelő árammal látja el a létesítményt.

„A TierQuarTierral új alapokra helyeztük az állatok ellátását Bécsben”- mondta Ulli Sima állatvédelmi városi tanácsnok az egyéves évforduló alkalmából. „De bármilyen jó dolguk is van az állatoknak a TierQuarTierban, a saját otthont semmi sem pótolhatja, így célunk, hogy minél előbb új gazdát találjunk az állatoknak, akik közül soknak nagyon szomorú sors jutott osztályrészül” – tette hozzá. 


.