Hirdetés

Tisztességes versenyt biztosítanak Bécsben a szállásadóknak

2016.03.20. 12:09

Bécs nyitott az újdonságokra.

Hirdetés

 Az osztrák főváros válasza a közösségi gazdaságra: tiltás helyett szabályozás

Mivel az osztrák fővárosban is egyre népszerűbbek a közösségi megosztó portálok, és egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból, Bécs tájékoztató honlapot indított gyakorló és leendő szállásadók számára, hogy biztosítsa a tisztességes versenyt.

Az osztrák főváros 2014-15 óta foglalkozik az együttműködésen alapuló gazdaság (sharing economy) hatásaival a jóléti államra, a versenyjogra, a várostervezésre és egyéb jogi területekre. Egy külön munkacsoportot is létrehozott, hogy olyan kérdéseket járjanak körbe, mint hogy ki fizeti meg az adókat és járulékokat, hogyan lehet biztosítani a tisztességes versenyt vagy hogy miként lehet megakadályozni a kartellezést. Azt is vizsgálták, hogy vajon a közösségi gazdaság nyomán nő vagy csökken az autóforgalom, illetve az újfajta szálláskiadás elvon-e lakásokat a piacról.

Mivel a város alapvetően üdvözli és támogatja az olyan innovációkat, amelyek jobbá teszik az emberek életét és társadalmi igényt elégítenek ki, Bécs nem áll útjába az újdonságoknak. Egészen addig, amíg biztosított a tisztességes verseny és senki sem jár jól a közösség rovására.

Egy kollégiumi szoba. Fotó: Alex Halada / PID


Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudják, pontosítják a bécsi idegenforgalmi törvényt és fokozott figyelmet fordítanak a szállásadók tájékoztatására: nekik is kell idegenforgalmi adót fizetniük, statisztikai adatokat szolgáltatniuk és ők is adókötelesek. Hogy könnyebb legyen a szállásadók dolga, a város most külön honlapot indított a számukra, ahol könnyedén tájékozódhatnak az érvényes szabályozásokról.

Bécsben ugyanis alapvetően nem tilos a turisztikai célú lakáskiadás, de például a bérlemények esetében a bérleti szerződés kizárhatja a harmadik félnek történő bérbeadást. A szociális bérlakások és kollégiumi szobák kiadása kifejezetten tilos, társasházak esetében pedig előfordulhat, hogy a többi tulajdonos hozzájárulása szükséges hozzá. A szállásadók itt részletesen tájékozódhatnak a jelentési és adófizetési kötelezettségeikről is.

Noha a szabályok nem ismerete nem mentesít a büntetés alól, Bécs célja, hogy széles körűen tájékoztassa a szállásadókat, és csak ezt követően jár el azok ellen, akik megpróbálnak kibújni a fizetési kötelezettségük alól.

Az elmúlt másfél év alatt egyébként 300 százalékkal nőtt az Airbnb szállásmegosztó portálon kínált bécsi szálláshelyek száma, így jelenleg mintegy 5.600 kiadó lakás és szoba közül válogathat, aki az osztrák fővárosban szeretne néhány napot tölteni. A kiadásra kínált ingatlanok 70 százaléka teljes lakás és csupán 2 százalékot tesznek ki a közösen használt szobák.


 

.