Hirdetés

Befejeződött a tavaszi vetés Zala megyében

2012.05.21. 16:30

Mintegy 64 ezer hektárnyi területen befejeződött a tavaszi növények vetése Zala megyében.

Hirdetés

Mintegy 64 ezer hektárnyi területen befejeződött a tavaszi növények vetése Zala megyében - tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője csütörtökön az MTI-t.

A kukoricát 50 ezer hektáron vetették el. A tavalyihoz képest az idén ezer hektárral nagyobb területen, mintegy 2.500 hektáron került szója a földbe. A napraforgó vetésterülete 4.830 hektár, tavaszi árpát közel 4 ezer hektáron, zabot pedig 1.215 hektáron vetettek. Viszonylag kisebb területen, mintegy 322 hektáron termelnek Zalában burgonyát.

Fentős János a 60 ezer hektáron elvetett őszi növényekről elmondta; a 15 ezer hektárnyi repcéből mindössze 150 hektárt kellett kiszántani. A repce egyébként már elvirágzott, "alakul" a termés. A repcéből gyenge közepes hozam várható, és hasonló termésátlagra számítanak őszi árpából is.

Szólt arról is, hogy az őszi árpa és a korai búzafajták már kalászolnak, de hiányzik a földekről az eső. Májusban eddig mindössze 30-40 milliméter közötti csapadék hullott, míg erre a hónapra a sokéves átlag 73 milliméter Zala megyében.

A fagykár is jelentős volt a megyében, sok kárt tett a szántóföldi növényekben. A kukorica melegigényes növény, ezért az állományt megviselte a talaj menti fagy, sárgul a növény - jelezte az az osztályvezető.

A fagykár egyébként leginkább a mélyebben fekvő területeket érintette. Legnagyobb károkat a gyümölcsösökben okozott; a 3.300 hektárnyi alma-, cseresznye-, kajszibarack-, körteültetvényeken összesen 570 hektár károsodott.