Weöres Sándor-konferencia a Berzsenyi könyvtárban (2013. december 12.)

2013.12.02. 21:39

Konferencia Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából
a Berzsenyi Dániel Könyvtárban


A 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére 2013-at emlékévvé nyilvánította az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Szombathely kulturális intézményei együttesen, színes és gazdag programmal emlékeztek az évfordulóra, kiállításokkal, színházi előadással, konferenciákkal, vetélkedőkkel, közös versmondással állították középpontba a kedvelt költő művészetét.

A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár Bújócska címmel gyermekek számára szervezett vetélkedőt, középiskolásoknak meghirdetett A vers világa című  országos képzőművészeti pályázat keretében Weöres Sándor verseihez készült illusztrációkból nyílt nagysikerű kiállítás, a felnőtt verskedvelők pedig 2013. december 12-én, az emlékév szombathelyi zárásaként konferencián,  jeles kutatók segítségével mélyíthetik el ismereteiket a költő életművéről.

Az „ember vagyok és szeretlek”című konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma támogatta. Előadói segítségével bemutatja a költő Vas megyéhez fűződő kapcsolatait, a közönség elé tárja irodalommá formált emlékeit azokról az emberekről, akik segítették és támogatták indulását, a barátságokat, amelyek egész életében fontosak maradtak számára.  A program másik témája (amelyre a cím is utal) Weöres Sándor és Károlyi Amy kapcsolata, a feleség motiváló és támogató szerepének értéke az életmű megszületésében. A konferencián öt előadást hallgathatnak meg az érdeklődők olyan kiváló előadóktól, mint Alexa Károly, Czigány György, Merklin Tímea, Dr. Steinert Ágota, Tóth Péter.

A konferencia keretében nyílik meg második helyszínén A teljesség felé című vándorkiállítás, amely októberben  már sikeresen bemutatkozott a kőszegi Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. A kiállításhoz felhasznált művek és eredeti dokumentumok bemutatását Chapek Ádám örökös ingyenes jogátadással támogatta.

A rendezvényen megvásárolható az Életünk folyóirat Weöres Sándorral foglalkozó tematikus száma.
.