A menekültügy megoldására szólították fel az osztrák kormányt civil szervezetek

2015.06.17. 21:35

A menekültügy megoldására szólították fel az osztrák kormányt civil szervezetek: a Caritas, az Amnesty International, a Diakonie és a vöröskereszt segélyszervezetek szerdán közös közleményben nemzeti cselekvési terv kidolgozását sürgették - írja az MTI.

A június 20-ára meghirdetetett menekültügyi világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a segélyszervezetek képviselői kifejtették: világszerte csaknem ötvenmillió ember hagyta el országát, amire Európa sátrak felállításával, felkészületlenül reagált.

Werner Kerschbaum, az Osztrák Vöröskereszt főtitkára szerint Ausztriában 2016-ban csaknem százezer menekült lesz, erre azonban még nem készült fel kellően az ország. Javaslata szerint szabályozni kellene a menekültek elszállásolását, konténerek felállításáról vagy lakások építéséről kellene dönteni. Szorgalmazta továbbá, hogy a menekültek munkát kaphassanak és emelkedjen a támogatásukra szánt pénzösszeg. A főtitkár javaslata szerint a cselekvési terv kidolgozására a kormánynak nagyjából tíz főből álló szakértői csoportot kellene létrehoznia.

A Caritas vezetője, Michael Landau szerint fontos lenne, hogy többen vegyenek részt a menekültügyi hivatal munkájában, és a német nyelvű kurzusokhoz hasonlóan az integrációt elősegítő további lépések történjenek. Kiemelte: különösen kritikus a helyzet a felügyelet nélkül érkező kiskorúaknál. Az elnök szerint ugyan a segítő szándék megvan, de még a túlzott adminisztráció a jellemző.

Michael Chalupka, az osztrák Diakonie segélyszervezet vezetője pozitívnak értékelte, hogy az osztrák kancellár és az alkancellár egyeztettek a civilszervezetekkel a menekültkérdésről.

Az Amnesty International ausztriai szervezetének főtitkára, Heinz Patzelt szerint a menekülteknek csupán egy-két százaléka akar Európába jönni, ezért nem érti az európai államok félelmét. Úgy vélte: az egyre magasabb kerítések helyett az emberi megoldásokra kellene koncentrálni.

Továbbra is kritikus a menekültek nyelvoktatása Bécsben, a sok jelentkező miatt három, de akár több mint hat hónapot is kell várni, míg szabad hely lesz a német nyelvtanfolyamokon - olvasható a Die Presse című osztrák napilap szerdán megjelent írásában. A belügyminisztérium még áprilisban további 7300 tanfolyami hely létrehozását ígérte, ám azóta sem csökkent a várakozási idő. Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) szintén túlterheltséggel küzd, azonban a múlt héten Rudolf Hundstorfer szociális miniszter további hatmillió eurós (nagyjából 1,9 milliárd forint) támogatásról biztosította a hivatalt.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.

.