A magyar sajtó a menekültkérdésről

2015.06.05. 23:33

Jól kitapintható a kétfelé szakadt ország.

Lapunk több ízben is beszámolt a kevesebb mint egy hónap múlva esedékes nemzeti konzultációról, melyre a kormány teljes erőbedobással készül.

Ugyanakkor sokakat felháborít a kormány menekültekhez való hozzáállása és az ehhez használtos eszközök (pl.: az óriásplakátok, kérdőívek).

A visszaszorítás mellett és ellen érvelő médiumok cikkeiből szemezgettünk.

Bevándorlás szigorítását támogatók:

Kormány.hu: Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban beszélt a bevándorlás kérdéséről. A bevándorlásról szóló európai uniós szabályokat kritizálva a Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna". "Csak azért nem tudjuk hazaküldeni őket, és csak azért kell beengednünk őket, mert az uniós szabályok erre kényszerítenek bennünket" - mondta.

Megvan, kikre veszélyesek a bevándorlók (HVG.hu)

 A miniszterelnök arról is beszélt, hogy akik Magyarországra érkeznek Szerbián keresztül, és Görögországnál léptek be az EU-ba, mire Magyarországra érnek, már nem politikai menekültek - mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülniük -, hanem megélhetési bevándorlók. Nekik azonban meg kell érteniük: azt a döntést, hogy Magyarország kit enged be közülük, "nekünk, magyaroknak kell meghozni" - jelentette ki a miniszterelnök.

A lap több hasonló hangvételű cikket is közölt a témában, az oldalt felkeresve pedig először ez a kép fogadja a látogatót:

Menekültellenesség pro és kontra


MTI: Itt találjuk a köztársasági elnök, Áder János nyilatkozatát is: (…) a politikai menekülteket be kell fogadni, azokat viszont, akik csak gazdasági okokból, a jobb megélhetés reményében szeretnének Európába jönni, inkább Európán kívül, a szülőföldjükön kell tartani – mondta egy külföldi látogatása alkalmával hozzátéve, hogy Magyarország Olaszország mellett az illegális bevándorlás által az egyik legsúlyosabban érintett ország.

Hirado.hu: A lap számos cikket jelentetett meg már a témában, de egyik sem bíráló vagy kritizáló hangvételű, sőt jellemzően főleg a menekültellenes kampányt támogatók nyilatkozata olvasható hasonló címekkel: A bevándorlás ügye akuttá vált, mondta a kormányszóvivő; Orbán Viktor: Vissza kell venni saját hatáskörbe a menekültkérdést; Lázár: nem maradhatnak nálunk a máshonnan kitoloncoltak stb.

Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Napigazdasag.hu: A Hirado.hu cikkeihez hasonlóan bíráló hangvétel nem tapasztalható, és itt is szinte kizárólag kormánypárti megszólalások vannak. A nem beszámolón alapuló, az ellenzéket támadó érdekesebb cikkek (Pl.: Gyurcsány a bevándorlók oldalára állt?) zöme pedig csak előfizetők számára elérhető.


Ellene:

Index.hu: Bár a portál a témakör legkisebb mozzanatairól is (általában tényszerűen) beszámol, azért akad egy-egy olyan írásuk, melyből kiderül, korántsem értenek egyet a kormánnyal ebben a kérdésben.

Az egyiknek már a címe is elég ironikus: „Maguk itt csak ne termeljék az én GDP-met!” S hasonlóan szarkasztikusan a folytatás: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" - hamarosan állítólag ezzel a kocsmai szlogennel célozzák majd azokat, akik saját nyomorukért már régóta szívesen tennének felelőssé valaki mást. És itt a lehetőség, hogy ez a más ezúttal ne a kormány legyen.” „Pedig nem csak hatékonyabb lenne, még talán olcsóbb is, ha ezentúl minden dolgozni készülő külföldinek külön-külön elküldenék levélben az anyanyelvén, hogy köszönjük szépen, magának itt nem osztottak lapot. Nincsenek is olyan sokan.”

Menekültellenesség pro és kontra

Fotó: mno.hu

HVG.hu: A lap bloggere, Tóta W. Árpád sem fogja vissza magát a kérdésben és rátesz még egy lapáttal Plakátmagány című írásában: „Mekkora bunkó a magyar most? Ezt a belemenős kérdést teszi fel a kormány, de tudjuk, hogy nincsenek tabutémák, tehát muszáj kibeszélni ezt is. Szokásához híven csak kamuból érdeklődik: eldöntötte már, hogy a magyar szerinte egyrészt teljesen hülye, másrészt meg szeret gyűlölni. Azok az arcok, akik ezt kitalálták, alighanem magukból indulnak ki, ami abból is látszik, hogy rendületlenül előadják, miszerint ez most éppen „a választók megkérdezése” – írja.

Magyar Narancs: Nem fél az erős szavaktól Kakuk György újságíró sem, kinek Orbán üzenete: gyűlölj és félj, hogy én megvédhesselek című cikke szintén elég indulatos: „Volt egy mondat, amely Slobodan Miloševićet elindította a korlátlan hatalom, országát pedig a teljes pusztulás felé vezető úton. Most Orbán is megtalálta a saját mondatát.” (…) „„Senki nem emelhet kezet rátok”, mondta Milošević. „Nem veheted el a magyarok munkáját!”, mondja Orbán. Az üzenet lényege ugyanaz. A különbség csupán annyi, hogy míg Milošević véletlenül talált rá a „tökéletes” üzenetre, addig Orbán precízen kiszámítva, mindent mérlegelve annak érdekében, hogy pártja katasztrofális népszerűségvesztését megállítsa, és végleg betakarja a Fidesz-közeli brókercégek bedőlését és százmilliárdok ellopását. Szőnyeget szándékozik teríteni a korrupció mocsarára, amelyben az ország fuldoklik.”

Az Alon.hu olvasói is elsősorban a kampányon felháborodók táborát erősítik a cikkek alá érkezett kommentek alapján:

- „Primitív kampányfogás a még megmaradt birkanyáj egyben tartásáért. Köze nincs a valósághoz. Vagy megint csak egy gumicsont.”

- „A kormányunk miatt ég az arcom. Szégyellni kell Európában, ha magyarnak születtél? Egy idióta miatt? Akinek a saját hatalmáért ma már semmi sem drága? Aki hatalommániás lett?”

- „A normális ember azt gondolná, ennyire hülyék már nem lehetnek. Vagy mégis? Inkább borotválkoznának! Az nem ilyen szégyenteljes!”

De található itt másik vélemény is. Gyurácz Ferenc például így ír hozzászólásában:

"Ezt az ügyet nem volna szabad párt-alapon nézni. Semmit, ami az életünk alapjait érintheti, nem volna szabad párt-alapon nézni. Arról van szó, hogy a hazánk kétharmadát már elveszítettük, és ebben nagy szerepe volt annak is, hogy akiket nagylelkűen befogadtunk, és a mi országunkban válhattak nemzetté, azok kevés kivétellel anyagi érdekből ellenünk fordultak, és elfogadták a nagyhatalmak ajándékát Trianonban. Nem lehetünk olyan ostobák, hogy az ország megmaradt egyharmadába képzetlen és az európai civilizáció iránt ellenséges tömegeket fogadunk be. Többségükre nem igaz, hogy az életüket mentik, mert akkor nem jöttek volna el ilyen messzire, sok-sok országon át (pl. az afgánok), és nem tudtak volna nagy összegeket fizetni az embercsempészeknek. Hazugság az 56-os magyar menekülteket emlegetni velük kapcsolatban, mert ők mindenhol a befogadó ország javára lettek, képzettek és európaiak voltak - ellentétben a most hozzánk özönlőkkel. A mai kormány bevándorlással kapcsolatos álláspontja helyes, de a magatartása mégsem helyes: túl sok és túl arrogáns a duma, és közben tódulnak befelé a feketék, az afgánok, a koszovói cigányok. A helyes pont az ellenkezője volna: csöndben maradni, és határozottan meggátolni a mértéken felüli bevándorlást."

Az indulatok és érvek mellett időközben felbukkant a szarkazmus és az irónia is, legalábbis erre engednek következtetni azok a plakátokat kifigurázó mémek, melyek pár nappal ezelőtt lepték el az internetet. Vagy ahogy egyik olvasónk írta: „Dakota viccek ellen a legjobb a gyilkos humor.”

.