Bortavasz Dél-Burgenlandban: idilli borok idilli környezetben (máj. 5-6)

2012.05.02. 14:55

Május 5-6-án megnyílnak a Weinidylle pincéi! 2 nap, 64 borász, 320 bor és közvetlen buszjárat Szombathelyről – mindez a magyar vendégek számára is megfizethető áron, ez a dél-burgenlandi Bortavasz.

Winten, Ausztria

Május 5-6-án megnyílnak a Weinidylle pincéi! 2 nap, 64 borász, 320 bor és közvetlen buszjárat Szombathelyről – mindez a magyar vendégek számára is megfizethető áron, ez a dél-burgenlandi Bortavasz.

Weinidylle, azaz Boridill. Így nevezték el a dél-burgenlandiak azt a borvidéket, amelynek 64 pincészete tárja ki kapuit a bor szerelmesei és az érdeklődők előtt, öt-öt fajta bort kínálva kóstolásra. A Szombathelyhez legközelebb fekvő osztrák borvidék tipikus borai (a legnépszerűbb a kékfrankos) várják, hogy minél többen megbizonyosodjanak arról, milyen kiváló borokat teremnek a vidék lankái. Aki a borokhoz a régió kulináris különlegésseit is meg szeretné kóstolni, az mindezt már május 4-én este megteheti a vashegyi Németlövőn (Deutsch Schützen).
 
Winten, Ausztria
 
Szombathely Grinzingje
 
Dél-Burgenland alapvetően borturisztikai célpont, így adta magát az együttműködés az idegenforgalmi és borászati szervezetek között. Hans-Peter Neun (Südburgenland Tourismus) elmondta, az idén első ízben lezajló rendezvény célja, hogy közelebb hozzák Vas megyét Dél-Burgenlandhoz. A borvidék lehetne Szombathely Grinzingje, hiszen itt van a közelben, alig 20 kilométerre. Walter Dulmovits, a Weinydille Südburgenland vezetője, maga is borász (egyben az Eisenberg DAC elnöke is, amely egy eredetvédelmi szervezet) a szombathelyi sajtótájékoztatón elmondta, a szövetségnek 700 bortermelő a tagja, az egész kis tételben termelőtől a húsz hektáros pincészetig.
 
Bortavasz Ausztriában
 
A Bortavaszon a 700 közül 64 borászat vehet részt a Rohonctól (Rechnitz), Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch-Schützen), Csatárhegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (egykori Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át Ókörtvélyesig (Eltendorf) húzódó területen. Ez a szám jelzi a minőséget is, nagyon szigorú elvárásoknak kell megfelelniük. A borvidék borai a villányiakhoz foghatók.
 
A projekt vezetője, Harald Popofsits (Südburgenland Tourismus) kiemelte: az itteni “nyitott pincék” attól más, mint a többi hasonló rendezvény, hogy egy árért, egy koncepció mentén zajlik az egész. Több mint 300 féle bort lehet kóstolni 22 (két napig 34) euróért, 9 településen, ami nem alábecsülendő ajánlat. A kóstolómennyiség egy tizenhatod liter. Vagyis, ha mind az öt bort megkóstoljuk egy helyen, az több, mint 3 deci – ezt érdemes számításba venni...
 
Bildeini csemegék
 
Bildein (Beled), a „határok nélküli falu“ egyik különlegessége a Weinarchiv (Borarchívum), amely egy a 300 éves pincére épült. Itt tárolják környék legjobb borait. Minden évjáratból a zsüri által kiválasztott legjobbak kerülnek az archívumba, és néhány évente szakértők értékelik ki az egyes borok érését. A vinotékában nyílik lehetőség kóstolásra és vásárlásra. A Weinarchiv a helyi borászok vállalkozása: alkalmazottat nem tartanak, maguk közt osztják be, ki mikor vállalja a nyitva tartást. Az ültetvényeket és a pincéket a szomszédos winteni hegyen találjuk, a borászati egyesülésnek 80 tagja van.
 
Bildeini borok
 
A winteni borrégióban a Bortavaszon Müllner-Bio-Weingut (Bildein), Anita Schrammel (Winten), a Schreiner család (Winten), Heinz Gansfuss (Kulm), a Weingut Helmut Poller (Kulm) és a Weinek-Wein (Kulm) borait kóstolhatjuk meg, és természetesen az infópontként is működő beledi Weinarchiv is mindkét napon várja a vendégeket, az egységes bortavaszi nyitva tartás szerint délelőtt 10-től este 7-ig.
 
Igazi helyi sajátosság az Uhudler, amelyet most is több „állomásponton“ (a fentiek közül például Müllnernél és Schrammelnél) tesztelhetünk. Az Uhudler direkt termő szőlőből készült bor, amelyet vagy nagyon szeret valaki, vagy nagyon nem... Mindenesetre az eredeti feldolgozási eljárást kissé módosítva ezen a vidéken mára kulttermékké vált, a turisták számára agyagkorsókba töltve értékesítik, de készítenek belőle habzóbort is. A helyi rendezvények, mint például a Picture On Fesztivál egyik sztáritala pedig az Uhudler-fröccs, amelyet Pinkawossának neveztek el.
 
Üde színfoltot jelentenek az utcákon-tereken feltűnő, színesre festett boroshordók – ez a Weinfasskunst, képzőművészek hasznosították így újra a régi hordókat. A Pinka völgyében több mint száz hordó kelt új életre, Brigitte Wagner, Monika Stanke és Catherine Hörburger munkájának köszönhetően. Bildein (Beled) központjában most számos alkotást megtekinthetünk.
 
Bildein
 
Nem kell kocsival menni!
 
Hogy igazán élvezni lehessen a borokat, május 5-én és 6-án különjáratok („Pro Mille“ buszok) indulnak a szombathelyi autóbuszállomásról az osztrák pincékhez 10:00 és 13:00 órakor, és 19:30-kor indulnak vissza Szombathelyre, érkezés 20:10-kor.
 
Bortavasz, buszok
 
A rendezvényen összesen 8 buszjárat lesz, 50 megállóval. A borvidék öt kisebb régióból áll össze, a buszhálózat ezeket köti össze. Bár Ausztriában nem 0 ezrelék a megengedett véralkoholszint vezetés közben, egy keveset szabad fogyasztani, de a szervezők szeretnék, ha mindenki épségben hazaérne. A teljes menetrend itt található pdf-ben: http://www.weinidylle.at/fileadmin/user_upload/pdf/ShuttleBusse.pdf
 
Egy árért mindent
 
A Bortavaszra szóló napijegy, amely magába foglalja a teljes buszhálózat ingyenes használatát 22 €-ba, a kétnapos bérlet pedig 34 €-ba kerül. A jegy vagy bérlet birtokában pincészetenként 5 különféle bort kóstolhatunk meg, és kapunk mellé egy “túlélőcsomagot”: egy egyedi borospoharat s hozzá egy praktikus pohártartót, a borvidék részletes térképét (minden helyszínről külön), egy bor guide-ot (a borászatok és a borok teljes listáját, ebbe lehet jegyzetelni is, hogy melyik tetszett, melyik nem ), természetesen a buszhálózat menetrendjét és egy 5 eurós bónt is, melyet 6 palack bor vásárlása esetén válthatunk be. Lesz nyereményjáték is, a fődíj egy kétszemélyes borhétvége, és számos üveg bor is gazdára talál majd.
 
Szombathelyen, induláskor nem kell és nem is lehet jegyet váltani. A jegyeket érkezéskor Eisenbergben (Csejke) vásárolhatjuk meg, ott ezt bármelyik borászatban megtehetjük. A kóstolást is érdemes már Eisenbergben megkezdeni, például a Weingut Vinum Ferreumnál.
 
Rendelkezésre állnak az egyes kis régiókon belül bortraktorok is, a Buschenschankok és pincék között ezekkel is utazhat, akinek kedve van. Lesz borszerviz, amelynek lényege, hogy ha valahol megtetszik egy bor, és szeretnénk belőle vásárolni, megtehetjük anélkül, hogy egész nap cipelni kellene. Megőrzik, és a nap végén a kijelölt öt vinotéka egyikében (ahova kérjük) átvehetjük. Az ár változó, egy palack 5 – 25 euróba kerül.
 
Winten
 
És ha ez még nem elég...
 
A Bortavaszt, amelyre 1500 vendéget várnak, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg, egyelőre három évre terveznek. Nem érdemes tehát végigrohanni az összes helyszínen, inkább válasszunk ki egy-két kis régiót, majd jövőre folytatjuk.
 
Bár a hivatalos nyitva tartás este 7-ig van, a borvidék fog kihalni az este beköszöntével, lesznek további programok. Egyet emelnénk ki, ez a 3. Közép-Európai Nemzetközi Rockabilly Fesztivál Bildeinben.
 
Az igazi ínyenceknek már a péntek esti nyitó rendezvényt is ajánljuk: a hétvége a németlövői (Deutsch-Schützen) Komm-Zentrumban indul a Wein-Trophy borversennyel. Május 4-én a legjobb kékfrankosokat és olaszrizlingeket mutatják be ünnepélyes keretek között, háromfogásos vacsora kíséretében. Itt valamennyi benevezett bor – a régió 15 legjobb bora – megkóstolható lesz. Részvételi díj: 44,- € / fő. A korlátozott résztvevői létszám miatt csak előzetes jelentkezéssel: office@ratschen.at +43 3365-200 82.
 
A szervezők szeretnék, ha a későbbiekben esetleg a magyar oldal pincéi is bekapcsolódhatnának. Egyébként most is vannak magyar borászok az “idilli” palettán, például vaskeresztesi Mittl András, aki a winteni boregyletnek is tagja, vagy a szintén vaskeresztesi Garger Imre, aki évek óta dolgozik együtt a Wachter-Wisler pincével (Eisenberg – Deutsch-Schützen).
 
A Bortavaszt a Weinidylle, a Südburgenland Toursimus és a résztvevő borászatok finnaszírozzák, a teljes költségvetés mintegy hetvenezer euró.  A programról, a borvidékről, pincészetekről és borokról részletes információkat német nyelven a www.weinidylle.at oldalon olvashatunk.

 

.