Ezért válik meg 143 dolgozójától a celldömölki Wewalka

2016.05.31. 14:29

A munkaviszony megszüntetését június 30-án közlik az érintettekkel.

Csoportos létszámleépítés keretében 143 dolgozóját bocsátja el Celldömökön a sütőipari és cukrászati termékeket készítő, Wewalka - erősítette meg az MTI érdekődésére kedden Soós Ferenc, a Sárvári Járási Hivatal  foglalkoztatási osztályának munkaerőpiaci koordinációs referense.

Közölte: a munkáltató a jogszabályban előírt határidőket betartva május 6-án jelentette be előzetesen a csoportos létszámleépítés szándékát, majd  végleges döntéséről május 30-án tájékoztatta a munkaügyi központot.

Soós Ferenc elmondta, a leépítés 132 fizikai dolgozót és 11 szellemi munkakörben foglalkoztatottat érint, a munkaviszony megszüntetését június 30-án közlik az érintettekkel.

Szólt arról is, hogy június 2-án állásbörzét tartanak Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központban, amelyen a térség 40 munkáltatója mutatja be állásajánlatait.

Celldömölkön és térségében mindössze négy százalék körüli a munkanélküliek aránya, ezért reményei szerint a Wewalka elbocsátott dolgozói is találnak majd megfelelő munkát a feldolgozóiparban.

A Vas Népe megyei napilap online kiadásában hétfőn arról számolt be, hogy a létszámleépítést már meg is kezdték a 273 munkavállalót foglalkoztató üzemben. Több olyan dolgozó is van az elküldöttek között, aki hosszabb ideje dolgozik a cégnél, ők a törvény szerinti végkielégítésre számíthatnak - írták. 

Az MTI értesülése szerint az osztrák tulajdonú sütőipari cég azzal indokolta a létszámleépítést, hogy Európa több országában értékesített termékei iránt csökkent a kereslet, ezért a jövőben sütemények helyett főleg száraztészta gyártására térnek át.

A Wewalka zöldmezős beruházásként felépített 3900 négyzetméter alapterületű üzemét 2005-ben adták át Celldömölkön.

A cég 2011-ben a Nyugat-Dunántúli Operatív Program regionális ipartelepítést támogató pályázatán 194 millió forint támogatást kapott, amelyből 645 millió forintos beruházással építette fel újabb 4470 négyzetméter alapterületű üzemét, az alkalmazottak létszáma akkor meghaladta a 350-t. A létszámleépítés után 130-an maradnak.

Címlapfotó: vk.com

.