Megnéztük, milyen most a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége

2015.02.03. 20:08

Egy hónappal a terrortámadás után még mindig nagy a rendőri jelenlét Párizsban.  

Egy hónappal a terrortámadás után még mindig nagy a rendőri jelenlét Párizsban.

 

Egy hónappal a terrortámadás után még mindig nagy a rendőri jelenlét Párizsban.

Először a Champs Elysees-nél tűnt fel, majd a Montmarte egy kis utcájából a Sacré-Cour irányába fordulva vált bizonyossá, hogy túl sok a rendőr Párizsban. A rendőri jelenlét nyomai a párizsi látványosságok közelében először a biztonság érzetét keltették, majd amikor abban a kis utcában, ami amúgy tömve volt turistákkal, szembetalálkozom egy gépfegyvert tartó katonával már megértettem, ez a katona nem csak biztonsági okokból flangál terepszínű ruhában az utcai festők között.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás rányomja a bélyegét a francia közbiztonságra. Bár az újságárusoknál lehet vásárolni a három eurós Charlie Hebdót, címlapján a „Je suis Charlie” felirattal, Franciaország érezhetően megváltozott.

Néhány részlet a január 14-i példányból, amit a mészárlás után adtak ki:

A szerkesztőség épülete néhány perces sétára található a Bastille terétől. Az utcájába nem lehet behajtani, gépfegyveres katonák őrzik a helyszínt, mellette azonban - éppen amerre a terroristák elmenekültek - több száz mécses, virág, apró felirat emlékeztet a tragédiára. A környék boltjainak kirakatába is fel-fel tűnik a „Je suis Charlie” felirat.

Így néz ki a helyszín, a Rué Nicolas Appert – Allée Verte kereszteződése.

Az Alon.hu is "felkerült" a gyászfalra. 

Egy utcával arrébb: itt lőtték le brutális kegyetlenséggel a rendőrt.

Én is otthagytam a tollamat. A sötétkék kupakos filc az:

Négy metrómegállónyira arrébb van a Place da la Rébulique, vagyis a Köztársaság tér. Ez az egyik legnagyobb és legforgalmasabb kereszteződés Párizsban, hét sugárút találkozása. 1883-ban állították fel a "Köztársaság Emlékművé"-t. 

Középen Marianne, körbe: Liberté, Fraternité, Egalité (Szabadság, Testvériség, Egyenlőség). Most így néz ki.

Ehhez már nem kell hozzáfűzni semmit.

PárizsCharlie Hebdo
.