Hirdetés

A NASA talált egy "második Földet"

2015.07.24. 09:28

Eddig sosem fedeztek fel olyan bolygót, mely ennyire hasonlított volna a miénkhez.

Hirdetés

Egy  Földhöz hasonló méretű, és a mi Napunkhoz hasonló csillag körül keringő bolygót talált a NASA Kepler-missziója - írja az Index.hu a NASA csütörtöki bejelentése alapján.

A lap értesülései szerint a Föld 2.0-nak becézett, de egyébként Kepler-452b-nek elnevezett bolygó épp a megfelelő távolságra van a saját napjától ahhoz, hogy lakható legyen – tehát a csillag lakható zónájában van –, mert nem kizárt, hogy van a felszínén folyékony halmazállapotú víz. 

A NASA talált egy "második Földet"

Azt már régóta tudjuk, hogy létezhetnek a mi naprendszerünkön kívül olyan bolygók, amelyeken lehet élet, de ezt az elméletet egészen mostanáig nem sikerült bizonyítani - írják.

 A Kepler-452b-ről eddig ezt lehet tudni:

  • körülbelül 60 százalékkal nagyobb, mint a Föld;
  • feltehetően egy kőzetbolygó, és nem egy gázóriás, mint a Jupiter;
  • körülbelül 1400 fényévre van a Földtől;
  • 385 nap alatt kerüli meg a saját Napját;
  • a bolygó és a csillag, ami körül kering, körülbelül 6 milliárd éves, 1,5 milliárd évvel idősebb, mint a mint a mi Napunk;
  • a Föld 2.0 hivatalos neve azért végződik b betűre, mert ez a második bolygó a csillagjától számolva, ami egyébként a Hattyú csillagképben van;
  • még soha nem találtak olyan bolygót, ami ennyire hasonlított volna a Földhöz.

A NASA tudósai azt még egyelőre nem tudják, hogy van-e élet a Kepler-452b felszínén. "Félelmetes belegondolni, hogy ez a bolygó hatmilliárd évet töltött a csillaga lakható zónájában, ami több, mint amióta a Föld létezik. Ez elég jelentős idő ahhoz, hogy élet alakuljon ki valahol a felszínen, ha minden, az élethez szükséges feltétel adott" - mondta a sajtótájékoztatón Jon Jenkins, a Kepler misszióval begyűjtött adatok vezető elemzője.

Natalie Batalha, a NASA egyik vezető kutatója szerint körülbelül 50 százalák az esélye annak, hogy a Kepler-452b egy kőzetbolygó, ami a jelenlegi tudásunk szerint az egyik előfeltétele annak, hogy az élet létrejöjjön.

A kutatás további részleteit és az eredeti cikket itt olvashatja.

Fotó: Index.hu