Hirdetés

Hirdetés

földrajz

Kiderült, hogy rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík

2015.08.14

Láttad?

Évről évre turisták százezrei zarándokolnak a greenwichi Királyi Obszervatóriumba Nagy-Britanniában, hogy a keleti és a nyugati féltekét elválasztó kezdődélkörnél pózolva fényképezkedjenek. A meridiánt azonban rossz helyen jelzi a híres sárgaréz csík, amelynek valójában 102 méterrel keletebbre, egy parkban kellene lennie. Ott viszont csak egy szemetes áll. Csillagászok sürgetik, hogy jelölje új csík a greenwichi délkör pontos helyét. Washingtonban 1884. október 22-én kötötték meg az úgynevezett Meridián-egyezményt, amely egyetlen egységes kezdődélkört határozott meg valamennyi ország számára az aktuálisan létező sokféle kezdődélkör helyett. Ennek értelmében a Nemzetközi Fokmérési Szövetség 26 tagállama - köztük Magyarország - megegyezett abban, hogy a földrajzi hosszúságok számozását attól a délkörtől számítják, amely az angol greenwichi Királyi Csillagvizsgáló nagy délkörtávcsövén halad át. A Chester A. Arthur amerikai elnök által összehívott Nemzetközi Meridián Konferencián arról is határoztak, hogy a hosszúsági köröket a kezdőmeridiántól mint nulla foktól két irányba indulva 180 fokig számítsák, keletre pozitív, nyugatra negatív előjellel. A Földön minden helynek megvan a délkörhöz képesti kelet-nyugati meghatározása, a csík pedig elválasztja egymástól a bolygó keleti és nyugati féltekéjét. Esténként a kezdődélkört zöld lézerfénnyel kivetítik az égre. A híres a greenwichi csíkot sok magyar turista is felkeresi London külvárosában. (Fotó: Alon.hu) A kezdődélkörhöz kötötték egyben a greenwichi középidőt (GMT) is. A világon ehhez igazítják az időzónákat, az új nap, az új év és az új évezred kezdetét. A modernkori GPS-technológia azonban nyilvánvalóvá tette, hogy a 19. századi tudósok tévedtek, számításaikba pontatlanság csúszott: a kezdődélkör kijelölésénél figyelmen kívül hagyták a finom eltéréseket a gravitációban a délkörtávcső beállításakor. Ken Seidelmann, a Virginiai Egyetem kutatója a The Daily Mirror című brit tömeglapnak elmondta: "A technológia fejlődésével elkerülhetetlen volt, hogy változzon a kezdőmeridián helye. Talán új jelzést kellene feltüntetni a Greenwich Parkban". Az amerikai csillagásszal egyetért a greenwichi királyi csillagvizsgáló tudósa, Marek Kukula is. "Egy új csík jó ötlet, most ugyanis csak egy szemetes van ott" - jegyezte meg a The Independent című lapnak, hozzátéve, hogy a 102 méteres eltérés semmilyen hatással nincs az időzónákra, a térképszolgáltatóknak azonban lehet, hogy pontosításokat kell végrehajtaniuk.

A NASA talált egy "második Földet"

2015.07.24

Aktuális

Eddig sosem fedeztek fel olyan bolygót, mely ennyire hasonlított volna a miénkhez.

Megnyílt a föld Zala megyében

2015.05.30

Láttad?

A Google sajnálja, hogy lepisilte az Apple-t

2015.04.24

Láttad?

Valószínűnek nem pont ilyen földrajzi információra számítottak azok, akik Pakisztán térképének ezen szegletét böngészték a Google Maps-en. Az utcán közötti üres területen ugyanis a jól ismert Adroid-figura éppen lepisili a rivális Apple cég logóját. A Google sajnálkozását fejezte ki a malőr miatt, mondván, ez nem az ő művük, a térképet számos önkéntes is fejleszti, valaki közülük követte el a csínyt. Ami persze nem az első, és nem is az utolsó. Legendás például az a férfi, aki (eddig) sikeresen nevezett el egy kis massachusettsi szigetet Busta Rhymes nevű raperről. De ennél komolyabb zűrök is akadtak. Egy férfi átírta a Google térképen a FBI néhány irodájának a telefonszámait, úgy, hogy az oda szánt hívások hozzá fussanak be.  Ehhez képest egy kis pisilés tényleg nem nagy ügy. Innen: Washingtonpost.com

Magyar fotó volt a nap képe a National Geographic-on

2015.01.04

Láttad?

A New York-i Central Park madárnézetből

2014.11.25

A világ egyik leismertebb parkja szokatlan szemszögből. A 4 kilométer hosszú, 800 méter széles New York-i Central Park már több mint 150 éves. A kereskedelmi negyedtől Harlemig nyúló terület mesterséges létesítmény, beleértve a tavakat, a sétányokat, a füves területet és a vadasparkot. A parkot körülvevő ingatlanok csillagászati áron cserélnek gazdát.  

Párizs szokatlan szögből

2014.09.17

Tokió 2014

2014.08.23

Bizonyára nagyra nőttek a többi ázsiai vetélytársak is, és mostanában kevesebb szó esik róla, de Tokió azért Tokió.

A Balti-tenger az űrből

2014.07.25

Nahanni Nemzeti Park

2015.08.05

Láttad?

Különleges aszteroida halad el a Föld mellett

2015.07.19

Magyar fotók a Nepáli földrengésről

2015.04.28

Láttad?

Megnyílt a föld Somogy megyében

2015.03.29

Láttad?

Kráter keletkezett a Somog ymegyei Pamuk határában. A több mint száz méter hosszú, helyenként tizenöt méter széles és ugyanilyen mély gödör feltehetően egy földalatti vízmosás miatt keletkezett a sok földmunkától fellazult földben. Lakóház nincs a kráter közelében, a területet életveszély miatt lezárták. Pamuk Kaposvár és a Balaton között található. Fotó: Varga György (MTI)

Szép kis újév Nógrádban: este negyedszer is megmozdult a föld

2015.01.01

A Matterhorn

2014.11.20

Az újjáéledt Chicago

2014.09.04

Újabb titokzatos kráterek Szibériában

2014.07.30

Repülőgép-szerencsétlenségek, háború Kelet-Ukrajnában, Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde. Hát persze hogy csak felszínesen olvastuk el a cikket, mely szerint egy hatalmas, közel 100 méter átmérőjű kráter nyílt meg messze Szibériában. Csak úgy a semmiből. A zavarba ejtő jelenség így néz ki a helikopterről. Időközben kizárták az Ufó-kat, a föld alatti katonai bázist és a meteoritot. A hivatalos magyarázat a globális felmelegedésre vezeti vissza az okokat, mások szerint bejátszhat a közeli gázkitermelés. Ám a rejtély tovább fokozódik. A Washington Post most ugyanis azt írja, két újabb titokzatos kráter bukkant fel, ugyancsak Szibériában. Igaz, kisebbek, mint az első, de nem kevéssé hátborzongatóak. Főleg, hogy egyikről sem tudják, miért vannak ott. Tovább >>>