A csokoládé ünnepe július 11-e

2013.07.10. 18:17

A magyarok 77 százaléka a csokoládét az íze miatt fogyasztja.

A magyarok 77 százaléka a csokoládét az íze miatt fogyasztja, legtöbben a mogyorósat és a mandulásat szeretik - derül ki a Magyar Édességgyártók Szövetsége közleményéből.

A csokoládé ünnepe július 11-e


    A megkérdezettek 27 százaléka a mogyorósat és a mandulásat, 24 százalék a marcipánosat, 18 százalék a mogyorókrémeset, 16 százalék az alkoholtartalmút, 15 százalék az epres csokoládét kedveli a legjobban. A magyarok 54 százaléka a tejcsokoládét, 27 százalék az étcsokoládét, 19 százalék a fehér csokoládét részesíti előnyben.

    Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az Egyesült Államokban 5,5 kilogramm, az Európai Unióban 6,5 kilogramm, Magyarországon 3,2 kilogramm, Svájcban mintegy 11, Ausztriában 10, Írországban pedig 9 kilogramm.

A világ teljes kakaótermése évi 3,9 millió tonna körül van, a legnagyobb kakaótermelő országok Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia.

    A kutatások kimutatták, hogy a legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása növeli az erek rugalmasságát, mérsékeli a vérnyomást és az érelmeszesedést, s több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. Vagyis minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív- és érbetegségek ellen. Egyébként pedig az édességet boldogsághormon termelő hatása miatt fogyasztják legtöbben.

    A csokoládét több különböző napon ünneplik szerte a világban: a július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban 1995-ben tartották először, Amerikában szeptember 13-án van a csokoládé ünnepe.

.