A kölrészet napja: Újra felállították Weöres Sándor szobrát Csöngén

2014.04.11. 16:48

Az emlékház előtt álló bronzból készített alkotást tavaly szeptemberben döntötték le tolvajok, összetört darabjait később megtalálták a közelben, de a szobor annyira megrongálódott, hogy újra kellett önteni.

A költészet napjára felállították Weöres Sándor újraöntött szobrát szülői házánál a Vas megyei Csöngén - tájékoztatta az MTI-t pénteken a 400 lelkes község polgármestere.

    Baranyai Ernő emlékeztetett: a Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékház előtt álló bronzból készített alkotást tavaly szeptemberben döntötték le tolvajok, összetört darabjait később megtalálták a közelben, de a szobor annyira megrongálódott, hogy újra kellett önteni.
 
Ilyen volt - Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár

    Hozzátette: szerencsére Segesdi György Munkácsy-díjas szobrászművész megőrizte műhelyében a szobor gipszmintáját, amit ingyenesen biztosított az újraöntéshez. Az alkotó idős kora miatt már nem vállalta az öntést, azt egyik tanítványa, Lestyán-Goda János szobrászművész irányításával végezték el.

    A polgármester tájékoztatása szerint a helyreállítás 2,3 millió forintos költségéhez egymillió forinttal járult hozzá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is ígért egymillió forintot. A támogatásért folyamodó pályázatot már beadták, a hiányzó 300 ezer forint pedig közadakozásból gyűlt össze.

    Baranyai Ernő elmondta: a szobrot szerdán állították vissza a helyére, így azt a költészet napján már eredeti szépségében láthatják az emlékházhoz érkezők. A szobrot a tervek szerint június 22-én, Weöres Sándor születésének 101. évfordulóján avatják újra.
.