Nyári időtöltés Egerben

2015.07.02. 13:50

Barangolás Dobó István, Gárdonyi Géza és a finom borok városában.

Korábban már írtunk arról, hogy miket érdemes megtekinteni egy téli látogatás alkalmával Heves megye gyöngyszemében. Most a nyári lehetőségeket vesszük górcső alá, kitekintve a városon túlra is, ha esetleg hosszabb nyaralásra készülne.

Nyári időtöltés Egerben

A télen leírt klasszikus egri turistahelyek (Dobó tér, bazilika, Széchenyi utca, vár stb.) nyáron is ugyanúgy megtekinthetőek, legfeljebb szebbek lesznek a képek a napsütéses fényviszonyok és a lombkoronát öltő fáknak köszönhetően. Habár a Dobó teret nemrég felújították, melynek keretében nem csak a térkövet cserélték ki, de megszépült a Minorita templom és a városháza épülete, sőt, a tér egy szökőkúttal is gazdagodott.

Nyári időtöltés Egerben

A városháza épülete előtte az új szökőkúttal

Ha meg szeretné nézni, hogy jelenleg hogy fest a tér, vagy csak kíváncsi az épp aktuális időjárásra, kattintson ide.

Szintén örökzöld a belváros közelében lévő Érsekkert, mely azért valljuk be, a melegebb időszakban a legimpozánsabb csobogó szökőkútjával, hangulatos tavacskájával, illatos füvével és vidáman trillázó madaraival. Ha pedig már ott vagyunk, miért ne kukkantanánk meg a zenepavilont, a fürdőt, az uszodát, a gyógyvizű forrást (ha vinni szeretnénk belőle szánjunk rá időt, mert mindig rengetegen állnak előtte kannákkal felszerelkezve) vagy a mellette lévő kis teret vizes látványelemeivel?

Nyári időtöltés Egerben

Eger nem is Eger a finom borok szerelmeseinek és a haspártiak Mekkája, a Szépasszonyvölgy nélkül. Nincs is jobb esténként, mint legyalogolni a völgybe, elkortyolgatni a finom nedűt és elfogyasztani egy ízletes vacsorát a számos hangulatos pincészet és kisvendéglő valamelyikében. Ha eltelítődtünk, tegyünk egy romantikus sétát, s a visszafelé vezető meredek úton úgyis ledolgozzuk a kalóriákat.

Nyári időtöltés Egerben

Végigjártuk a klasszikusokat, most már adhatunk a kultúrának és végigjárhatunk néhány múzeumot. Az áraktól nem kell félni, tárcánkban bőven maradni fog költőpénz. A korábbiakban már említett Kopcsik Marcipánia, a Történeti tárház, a Tűzoltómúzeum és a vár mellett a város nagy dobása a Sportmúzeum, melyet mióta újra a létrehozó alapítvány üzemeltet, sikeresebb, mint valaha.

Nyári időtöltés Egerben

A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül mutatja be a helyi (Heves megye), a magyar- és az egyetemes sporttörténetet. A kiállított emlékek, kiadványok, fotók és egyéb dokumentumok által a látogatók megidézhetik a közeli és távoli múlt ismert és sikeres sportolóit; úszók, vízilabdázók, küzdősportolók, labdajátékosok eredményeit. A kiállított érmek, kupák, régi újságkivágások mellett olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint Puskás labdája, Madár kesztyűje, Kovács Katalin és Janics Natasa kajakja, Kolonics György evezője, vagy az egykori olimpiák kabalafigurái és fáklyái. Ez utóbbiak közül több kézbe is vehető. Bővebben a tárlatról itt olvashat.

Nyári időtöltés Egerben

Kilátás a siroki várból

Végül, ha már kigyönyörködtük magunkat a város nevezetességeiben, tekintsünk kicsit távolabb. Kedvelt és gyönyörű kirándulóhely például az Egertől nem messze lévő Szilvásvárad, ahol a mesés Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesés a legfőbb látványosság. Kicsit távolabb, Gyöngyösön a szerény, de barátságos állatkert is megér egy utat, de szintén autóval és busszal is megközelíthető a Siroki vár vagy az egerszalóki Sóhegy. Ha pedig nem sajnáljuk a pénzt a benzinre és nem riadunk vissza attól, hogy három megyén is keresztülautózzunk, akkor ne hagyjuk ki az Egertől körülbelül másfél órára lévő nyíregyházi állatparkot (Sóstó ZOO) sem; igényes, tiszta és elképesztően látványos.

Nyári időtöltés Egerben

Ez a kis drágaság a nyíregyházi állatkert egyik új lakója

Szóval ne legyünk restek 380 kilométert utazni, ha kikapcsolódásra és élményekre vágyunk, Egerben biztosan megtaláljuk.

.