Évente tízezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot

2014.11.13. 10:59

A szűrés jelentene valódi megoldást, arra viszont nincs pénz.

Évente tízezer embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal, s körülbelül ötezren bele is halnak a betegségbe. Holott a teljes körű szűrés bevezetésével évente akár négyezer életet is meg lehetne menteni – írja a napi.hu a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) által szervezett tájékoztatója alapján, ahol a szervezet tiszteletbeli elnöke, Bodoky György beszélt.

A probléma az, hogy az onkológia manapság olyan hatalmas költségeket emészt fel, amelyeket a leggazdagabb országok sem engedhetnek meg maguknak. Bodoky György szerint új megközelítésre van szükség, át kell gondolni, hogy a költségekből egy társadalom mit képes felvállalni, finanszírozni, s mi az, amit nem tud biztosítani a tagjai számára.

Évente tízezer embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal

Az elnök kifejtette, hogy Magyarországon alapvetően biztosított a betegek hozzáférése a modern onkológiai terápiákhoz, ám mint azt a november 13. és 15. között megrendezendő, nemzetközi onkológiai kongresszus előadásai jelzik, a terápiák fejlődése, a betegek életkilátásainak javulása meredeken emelkedő költségeket vetíti előre.

Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy Magyarországon nagyon sok idő telik el a betegség felismeréséig és diagnosztizálásáig, az optimális 3-4 hét helyett ugyanis 6-8 hónapig is tarthat ez a folyamat. Ez pedig jelentősen rontja a betegek túlélési esélyeit.

Évente tízezer embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal

Bár a rákgyógyításban óriási az előrehaladás, az olyan jól szűrhető daganat, mint a vastagbélrák mégis az egyik vezető halálok Magyarországon, amiben komoly szerepe van annak, hogy a szűrés jellegű vastagbéltükrözést az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) nem finanszírozza - emelte ki Bodoky György. Pedig az ötven fölötti lakosság teljes körű szűrésének a költségei bőven megtérülnének a rákmegelőző állapotok kiszűrésével és megszüntetésével, valamint az áttétek megelőzésével.

Az eredeti cikk itt olvasható.

.