71 év az átlagéletkor és egyszerre öt betegségben szenvedünk

2015.07.19. 08:48

Ezt mutatja legalábbis egy friss egészségügyi világkörkép.

A vérszegénység, a halláscsökkenés, a derékfájás és a cukorbetegség okozza a legtöbb problémát világszerte, továbbá az emberiség harmada egyszerre öt betegséggel is küzd. Hazánkban a dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki - írja a hvg.hu a legújabb világméretű egészségügyi felmérés alapján.

A 36.000. forrásos nemzetközi egészségügyi adatösszesítés eredményeként született brit felmérés szerint 2,3 milliárd ember, vagyis közel az emberiség harmada egyszerre öt, vagy annál több betegségben szenvedett 2013-ban, akiknek 80 százaléka ráadásul 65 év alatti volt.

71 év az átlagéletkor és egyszerre öt betegségben szenvedünk

A kutatás szerint generációkkal ezelőtt a fertőző betegségek, a terhességgel kapcsolatos komplikációk és a csecsemőkori, kisgyermekkori betegségek okozták a legtöbb aggodalmat a legfejlettebb országokban. Most ezek a problémák ma leginkább a fejlődő országokat jellemzik.

A várható élettartam világszerte 71 év. Persze minél tovább élünk, annál több egészségügyi problémával, betegséggel kell megküzdenünk. Az egyik leggyakoribb betegség ma a világon a vashiányos vérszegénység, a halláscsökkenés, a derékfájás, a cukorbetegség, ezek mind 400 milliónál is több embert érintenek a tanulmány szerint.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának friss kimutatásai szerint Magyarország évente 1 700 000 egészséges évet veszít el a dohányzás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt.

További részletek és az eredeti cikk itt olvasható.

.