Hirdetés

Négy ember halálát okozta a szennyezett sárgadinnye Ausztráliában
Pixabay

Négy ember halálát okozta a szennyezett sárgadinnye Ausztráliában

2018.03.07. 10:22

A megelőzés érdekében erre figyelmeztették az időseket, a kismamákat, a gyenge immunrendszerrel rendelkezőket.

Hirdetés

Eddig négy áldozatot követelt Ausztráliában a lisztéria baktériummal szennyezett sárgadinnye. 
A gyenge immunrendszerrel rendelkezők esnek áldozatul, de veszélyeztetettek a gyerekek, a várandós nők és az idősek.

Négy ember vesztette életét, tizenhét idősebb személy pedig megfertőződött, mely az egyik sárgadinnye-termelőhöz kapcsoltak Új-Dél-Walesben, Ausztrália egyik államában.
Az időseket, az állapotos kismamákat arra figyelmeztetik, hogy kerüljék az előre felszeletelt, öt napnál tovább tárolt sárgadinnyét (vagy bármilyen más élelmiszert, amit nem kell sütni, főzni)!
A járvány már január végén végigsöpört több településen. Most az egyik helyi szupermarketben azonosították be a kórokozót.

Mit kell tudni a liszteriózisról - A liszteriózis tünetei, lappangási ideje
A lisztéria baktériummal szennyezett élelmiszerek fogyasztása után kialakuló tünetekkel járó betegség a liszteriózis. Nagyobb mennyiségű előfordulása során erős hányással, hasmenéssel és fejfájással járhat.
A legveszélyeztetettebbek a várandós kismamák, akiknél súlyos következményekkel járhat a betegség. Ezen kívül az idős emberek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők eshetnek áldozatul.
A liszteriózis-betegség lappangási ideje akár 90 napig is eltarthat, és összetéveszthető bármilyen más élelmiszer-fertőzéssel.
Szövődményként agyhártyagyulladás és vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés és az újszülött halva születése is előfordulhat, illetve hogy a fertőzés átkerül a magzatra - - olvasható a webbeteg.hu -n.

Liszteriózis szempontjából „kockázatos" ételek

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani - azaz a fogyasztásra kész élelmiszer. 


Kockázatos ételek:

  • Nyers tejek és az abból készült termékek.
  • Lágy sajtok (pl. Camambert, Feta stb.)
  • Nyers húst tartalmazó ételek
  • Nyers halak, füstölt lazac
  • Nyers zöldségből készült saláták 

Szövődményként agyhártyagyulladás és vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés és az újszülött halva születése is előfordulhat, illetve hogy a fertőzés átkerül a magzatra.


Mit lehet tenni a listeria megelőzése érdekében
•    Ne fogyasszon állati eredetű élelmiszert nyersen! Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. 
•    Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius fokot  - 4, de legalább 2 percig)! 
•    Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során. A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. 
•    A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse! A Listeria a hűtőszekrény belsején - polcain, rácsain - is képes elszaporodni. 
•    Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

.