Óraátállítás - Ezekre a dolgokra jobban figyeljen

Óraátállítás 2019

2019.10.20. 19:55

A biológiai órát nem igazán lehet parancsszóra átállítani.

A legújabb kutatások szerint az óraátállítás még az egészséges szervezetet is hónapokig megviseli.

A biológiai órát nem lehet egy mozdulattal átállítani.

A nyári időszámítás miatt - majd ősszel a visszaállításkor - egy órával eltolódik az életünk. Néhány éve német kronobiológusok vizsgálták az időeltolódás emberi szervezetre gyakorolt hatását. Éveken át ötvenötezer embert vizsgáltak és megállapították, hogy a legtöbbjük heteken át, de akár hónapokig sem képes túltenni magát azon az ellentmondáson, ami a természetes biológiai órája és a hivatalos idő között keletkezik az óra-előreállítás miatt. Emiatt reggel nem tud hatékonyan dolgozni, esténként pedig súlyos fáradtságot érez.

Változó az, ki hogyan reagál az időeltolásra, de

akinek megfelelően működik a biológiai órája, valóban megszenvedi – ez különösen a kisgyerekekre, de sok felnőttre is igaz.

Magyarországon minden harmadik felnőtt szenved alvászavarban, ami hosszú távon komoly egészségügyi, és sokszor szocializációs problémákhoz is vezet, hiszen a kialvatlan ember ingerlékenyebb, rosszabbul alkalmazkodik, dekoncentrált, így a munkában is kevésbé hatékony.

Ezért a szakemberek fontosnak tartják, hogy különösen az óraátállítás idején jobban figyeljünk az elegendő alvásra.

Fontos tudni azt is, hogy a szervezetben csak sötétben termelődik az úgynevezett melatonin nevű hormon, amely nemcsak az alváshoz nélkülözhetetlen, hanem komoly szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében is.

.