Érdemes elektromos fogkefére váltanod!

misterx

2021.06.24. 08:28

A napi kétszeri kétperces fogmosás, illetve a fogselyem használata jelentősen csökkenti a fog- és szájbetegségek kialakulásának kockázatát. Az elektromos fogkefék egyre fejlettebbé és hatékonyabbá váltak.

Mára megdőlt az a tézis, miszerint a hagyományos fogkefék és az elektromos eszközök ugyanolyan hatékonyságra képesek rendszeres használat esetén. Az évek során az elektromos fogkefék egyre fejlettebbé és hatékonyabbá váltak; a jobb készülékek akár kétszer több lepedéket képesek eltávolítani, mint a manuális kefék.

Noha elektromos fogkefe használata mellett is szükséges a fogközök tisztítása fogselyemmel vagy más módszerrel, illetve ajánlott a szájvíz használata, a készülék épp azok számára segíti leginkább a szájhigiénia javulását, akik hajlamosak a felületes fogmosásra. A napi kétszeri kétperces fogmosás, illetve a fogselyem használata jelentősen csökkenti a fog- és szájbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az elektromos fogkefe hatékony eszköz, érdemes beszereznünk egyet. Felvetődik azonban a kérdés, hogy melyiket vásároljuk meg, illetve milyen tulajdonságokra fordítsunk figyelmet. Igyekszünk válaszokkal szolgálni.

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy forgófejes vagy úgynevezett szónikus fogkefét szeretnénk használni. A két fogkefefej kialakítása eltérő, a valódi különbség azonban a működési elvükben mutatkozik meg.

A forgófejes változatok esetében a sörték egy köralakú felületen helyezkednek el; a készülék nagysebességű forgó- és oszcilláló mozgást végeztet a kefével, így biztosítva a hatékony tisztítást. Az kisméretű kör alakú fej kiválóan alkalmas a nehezen elérhető helyek és fogzugok tisztítására is. A forgófejes változat legnagyobb előnye, hogy rendívül egyszerű a használata, így felületes odafigyelés esetén is hatékony fogmosást biztosít. Az Oral-B készülékei piacvezetőnek tekinthetők a forgófejes fogkefék között.

A fogkefék másik típusát a szónikus készülékek jelentik. Ezek ránézésre sokkal inkább hasonlítanak egy hagyományos kefére, a tisztítást azonban rendkívül gyors oldalirányú rezgés által végzik. Noha a hatékonyságuk kiváló, némileg nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a forgófejes változatok. Ezt a piacot elsősorban a Philips készülékei uralják.

 

Akármelyik típus mellett döntünk, érdemes figyelmet fordítani a különböző tulajdonságokra és képességekre. Nagyon hasznos, ha a készülék rendelkezik kétperces stopperrel. A beépített időzítő félperces jelzéssel tudatja velünk, ha ideje másik körnegyedre váltani. Ennek az egyszerű eszköznek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy minden negyedet megfelelően hosszú ideig, illetve kellő alapossággal tisztítunk.

Érdemes olyan típust választani, ami többféle fogkefefejjel használható. A különböző fejek más-más fogápolást tesznek lehetővé; egyes változatok az alapos tisztítást segítik, némelyek kíméletesek a fogínnyel, némelyek pedig kifejezetten fogszabályozás alatt állóknak készültek. Hasznos, ha a készülék nyomásérzékelővel rendelkezik, így elkerülhetők a helytelen fogmosásból eredő hámsérülések.

Közönséges gyakorlati szempontokat is érdemes szem előtt tartanunk. Ilyen például az akkumulátor élettartam. A korszerűbb készülékek napi kétszeri fogmosás esetén jellemzően egy hétig bírják töltés nélkül, de számítanunk kell arra, hogy a napok haladtával a mozgásintenzitásuk gyengül. Ha szívesebben használjuk „full kapacitáson”, abban az esetben naponta-kétnaponta töltőre kell tennünk.

Arra is figyeljünk, hogy a készülék nyele megfelelő kialakítással rendelkezzen, kellően bordázott vagy gumírozott legyen. Fogmosás közben óhatatlanul víz és felhabosított fogkrém kerülhet a nyélre, ami kényelmetlenné teheti a fogását. Szerencsére a nevesebb gyártók esetén ilyen problémától nem kell tartani.

.