A daganatok korai diagnosztikai rendszerét fejlesztette ki egy konzorcium

MTI

2022.01.20. 18:01

Megkönnyíti a rosszindulatú daganatos betegségek diagnózisát, és a minimális invazív eljárás bevezetésével segíti a rosszindulatú elváltozások korai stádiumban történő azonosítását, monitorozását is.

Öt hazai vállalat alkotta konzorcium a daganatok korai diagnosztikai rendszerét fejlesztette ki; a négyéves projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban nyertek 1,493 milliárd forint támogatást - közölte a Enterprise Communications Magyarország Kft. konzorciumvezető csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a pályázati fejlesztés fő célja volt a daganatok korai diagnosztikájának fejlesztése, ezáltal a betegek gyógyulási esélyeinek növelése, továbbá a rákos megbetegedésekhez kötődő kezelési költségek csökkentése.

A száz százalékban hazai kézben levő Enterprise Communications Magyarország Kft.(Enterprise Group) vezetésével a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Delta Bio 2000 Kft. valamint a Hiperon Genetics Kft. által alakított konzorcium a fejlesztés eredményeképpen létrehozott egy olyan prototípust, amely a későbbiekben megkönnyíti a rosszindulatú daganatos betegségek diagnózisát, és a minimális invazív eljárás bevezetésével segíti a rosszindulatú elváltozások korai stádiumban történő azonosítását, monitorozását is.

A közleményben ismertetik, hogy a legmagasabb szintű informatikai, daganatkutatási és közvetlenül a betegellátásban is tevékeny tagokból álló konzorcium új biomarker mintázatokat azonosított, amelyekből preklinikai fázisban lévő diagnosztikai értékkel rendelkező prototípust hoztak létre, és feltérképezték ezen biomarkerekre alapozott, egyénre szabott rákterápiák lehetőségeit is.

.