El nem hiszi, hogy mi is okozhat fejfájást mostanában

MTI

2024.01.14. 15:02

Sokan bele sem gondolnak ebbe.

A Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál cikke szerint a klímaváltozás és a légszennyezés romboló hatással lehet a neurológiai betegekre. A hőhullámok, a szélsőséges időjárás, a hőmérséklet-ingadozás és a szennyező anyagok növelik a migrén, a demencia, a sztrók, a Parkinson-kór és a szklerózis-multiplex kockázatát és súlyosságát - írta Szabó Amanda Imola meteorológus, éghajlatkutató.

A Neurology című folyóiratban megjelent értékelő kutatás 364 tanulmányt vizsgált meg, amelyek az éghajlatváltozás és a neurológiai betegségek összefüggéseit kutatták. A kutatók arra jutottak, hogy a szélsőséges hőmérséklet és a változékonyság, valamint a légszennyezettség, különösen a finomszemcsés szálló por (PM2.5) és a nitrátok hatására romlanak a betegek állapota és életminősége.

A cikkben kiemelték, hogy a különböző stresszfaktorok szezonálisan és regionálisan is változhatnak, így az egyik évszakban a hőség, a páratartalom, a másikban a légszennyező anyagok vagy a légköri nyomás változása okozhatja a fejfájást. A magyar lakosság 4,4 százaléka, míg az USA-ban 14 százaléka szenved migréntől.

A cikk szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi és szociális ellátórendszereknek fel kell készülniük a rendkívüli helyzetekre, és meg kell előzniük és csökkenteniük a hőhullámok hatásait. Ehhez korai figyelmeztető-rendszerekre, intézményi tervekre és a szociális ellátás bővítésére van szükség.

.