Ekkor kell lerakni a felnőttkori egészség alapjait.
Manapság lépten-nyomon az egészséges táplálkozás fontosságáról hallani. Vannak, akik a normál testsúly elérését célozzák az alapanyagok körültekintő megválasztásával, mások egészségük helyreállítását remélik az egészséges ételektől. Rendkívül fontos, hogy mi, szülők már a kezdetektől odafigyeljünk gyermekeink étkezési szokásaira, és jó példát mutatva tanítsuk meg számukra, milyen élelmiszerek szolgálják jó közérzetüket és erőnlétüket.
A növekvő szervezet számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy milyen minőségű és mennyiségű tápanyaghoz jut hozzá, ugyanis gyermekkorban intenzív a növekedés: a csontrendszer, az idegrendszer és az izomrendszer is nagy változáson megy keresztül.
Az igazi energiabombának számító gyermekek számára a teljes értékű étkezések, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nélkülözhetetlennek bizonyulnak. Ha szülőként az egészséges táplálkozás alapelveit betartva készítjük elő az étkezéseket, és az uzsonnás dobozba is ennek megfelelően kerülnek a finomságok, úgy segíthetjük a gyermek jó közérzetének és koncentrálóképességének fenntartását a nap folyamán.
A gyermekkorban választott ételek minősége egyfajta alapnak is tekinthető, hiszen a beépülő értékes tápanyagok a későbbi egészségi állapotra is pozitív hatással lehetnek. Ha nem jut hozzá a gyermekek szervezete a szükséges ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz, az nem csak közérzetükön, de a jövőben immunrendszerük állapotán is megmutatkozhat majd.
Az igyteljesazelet.hu szakemberei az egészséges táplálkozás kapcsán nem győzik elégszer hangsúlyozni a gyermekkori elhízás veszélyeit, valamint azok megelőzésének fontosságát.
A felnőtt lakosság körében lassan már népbetegségnek számító elhízás a gyermekek számára is komoly egészségügyi kockázatot jelent, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a túlsúlyos gyermekek nagy része felnőttként is súlyproblémákkal küzd. A cukorbetegség, valamint a szív-, és érrendszeri panaszok mellett az általános teherbírás és egészségi állapot is kárát látják annak, ha nem figyelünk oda a bevitt alapanyagok minőségére és mennyiségére.
Emellett arra is ajánlott fokozottan ügyelni, hogy milyen elfoglaltsággal töltik a gyermekek szabadidejüket, érdemes minél aktívabb kikapcsolódási formákat választani számukra, hogy biztosítva legyen a napi mozgás is.
A családon belüli táplálkozási szokások egyértelműen befolyásolják a gyermekek ételekhez fűződő kapcsolatát. Fontos, hogy a sütés-főzés terén aktív részessé válhassanak a kicsik, így megismerhetik a felhasznált alapanyagokat, és pozitív irányba alakíthatóak szokásaik az egészséges ételekkel kapcsolatban.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szülői magatartás nagy jelentőséggel bír azt illetően, hogyan viszonyul a gyermek az egyes alapanyagokhoz és ételekhez. Rugalmasan kezelve, mégis a jó irányba terelgetve a gyermeket, beépíthetőek az egészséges táplálkozás alapelvei mindennapjaiba, kialakulóban levő szokásai közé.