A vizsgálatok elsődleges célja a tüdőrák kiszűrése.

Negyven év felett saját kezdeményezésre, háziorvosi beutalóval évente egy alkalommal ingyenes a tüdőszűrés. Ha nem ÁNTSZ által elrendelt kötelező szűrővizsgálatról van szó, negyven év alatt fizetni kell.

Mikor ingyenes a tüdőszűrés?

A tüdőszűrés alapvetően nem ingyenes, de a 40 év felettieknek térítésmentes – mondta Ungár Anna, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Tüdőgondozójának szakrendelést vezető főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Megjegyezte, Magyarországon egyre kisebb a tbc előfordulása, ellentétben a daganatos megbetegedésekkel szemben, így a vizsgálatok elsődleges célja a tüdőrák kiszűrése. Ezért jár többek között 40 év felett térítésmentesen a tüdőszűrés, mivel a rák kialakulása főként a 45 és az a feletti korosztályt érinti.

Vannak azonban olyan csoportok, akiknek szintén térítésmentesen végzik el a szűrést az évi egyszeri kötelező vizsgálat mellett, ilyenek például a dohányosok is. A főorvos szerint, ha egy dohányos ember félévente elmegy a kerületi tüdőgondozóba, jó eséllyel időben szűrik ki nála a tüdőrákot.

.