Tényleg ennyire veszélyesek az orrsprayk? – Egy hét éve tartó orrsprayfüggőség története

2014.01.26. 19:41

Cikkünk főszereplőjének – attól függetlenül, náthás-e vagy sem – körülbelül négyóránként orrsprayt kell használnia.

Cikkünk főszereplőjének – attól függetlenül, náthás-e vagy sem – körülbelül négyóránként orrsprayt kell használnia, máskülönben eldugul és bedagad az orra, megemelkedik a vérnyomása, a pulzusa, szaporábban ver a szíve, valamint légszomja támad.

A gyógyszercégek igen, fül–orr–gégészek nem nyilatkoztak, amikor az ügyben megkerestük őket.

Kíra egyik hajnalban rémálomból ébredt. Azt álmodta, hogy megfulladt. Ébren is csak kapkodni volt képes a levegő után, rendesen lélegezni nem tudott; megint jelentkeztek a jól ismert tünetek. Szerencsétlenségére a rendszeresen használt orrsprayje éppen elfogyott. Ahogy fogalmaz, kiborulás lett a dologból. Csak nehezen sikerült úrrá lennie a pánikon.

Ez a mozzanat is tökéletesen jellemzi, hogy az elmúlt hét év alatt Kíránál nem csak a függőség fizikai, de a lelki tünetei is olyannyira elhatalmasodtak, hogy azok a mindennapi életére is jelentős hatással vannak.

S mint ahogy az a témában történt kutakodásunk eredményeképp kiderült, a húszas éveiben járó lány esete nem egyedi. De mindenek előtt ismerkedjünk meg az ő történetével.

„Kíra vagyok, orrsprayfüggő” – így mutatkozik be, majd mesélni kezd. – „Körülbelül hét éve szoktam rá a Rhinospray Plusra. Akkor, amikor azt hittem, hogy allergiás vagyok. Két hétig kellett várnom az allergiavizsgálatra, ez alatt az idő alatt használtam az orrsprayt, hogy enyhítsem az orrdugulás, illetve az egyéb, máskor nátha alkalmával jelentkező panaszaimat. Mire eljött a vizsgálat ideje, már rászoktam erre az alattomos, ocsmány drogra. A vizsgálat után a fül–orr–gégész közölte velem, hogy semmi bajom. Azon kívül, hogy orrsprayfüggő lettem.”

Kírának azóta – attól függetlenül, náthás-e vagy sem – körülbelül négyóránként orrsprayt kell használnia, máskülönben eldugul és bedagad az orra, megemelkedik a vérnyomása, a pulzusa, szaporábban ver a szíve, valamint légszomja támad.

„Újra átböngésztem az összes fórumot az interneten, amelyeket a témával kapcsolatban megtaláltam, de nem nyugodtam meg. Megint azt szűrtem le, hogy az orrsprayről lehetetlen leszokni. Ha a cigaretták dobozára óriási betűkkel ráírják, hogy nehéz őket letenni, az orrsprayket miért népszerűsítik folyamatosan a reklámok, amikor sokkal nagyobb próbatételt jelent az elhagyásuk?” – teszi fel a kérdést.

Kíra több leszokási kísérleten is túl van már. Úgy gondolta, hogy a Rhinospry Plusról más termékekkel szokik le, de a végeredmény ugyanaz lett; előbb rászokott a Rhinatiolra, majd az allergiások számára készült, ezért hosszabb ideig történő használatot megengedő, de a Rhinatiol Plus hatóanyagát tartalmazó Allenasalra. De a tengervizes készítményektől a gyógynövényes szereken át a homeopátiáig sok mindennel próbálkozott. A leghosszabb „tiszta” időszaka másfél hónapig tartott. Ez az idő álmatlan éjszakákról és folyamatosan eldugult orr-ról szólt, ezért visszaszokott. Ma már oda jutott, hogy radikálisabb megoldásokban gondolkodik.

„Egy ideje csak az orrkagyló-kisebbítő műtétben látom a megoldást. Ha jól tudom, ez abból áll, hogy levágnak egy darabot az orrkagylóból, hogy a beteg akkor is akadálytalanul tudjon lélegezni, ha beduzzad a nyálkahártyája az orrspray hiányától. Viszont nagyon sok visszajelzést hallottam arról, hogy a műtéten átesetteknek ugyanúgy használniuk kellett orrspayt, mintha mi sem történt volna, de a legjobb esetben is több hónapig ugyanolyan nehezen kaptak levegőt, mint korábban. Úgyhogy nem tudom, mitévő legyek.

Úgy gondolom, többek között azért nagyon veszélyesek az orrsprayk és az orrcseppek, mert az ember nem engedheti meg magának azt, hogy nyugodt körülmények között hetekig, esetleg hónapokig otthon maradjon, és azzal foglalkozzon, hogy leszoktassa magát róluk. Hiszen egy teljesen eldugult, duzzadt orral, légszomjjal, szapora pulzussal, megemelkedett vérnyomással nem lehet teljes életet élni. Sokat olvastam arról, hogy a leszokás csak elhatározás kérdése, de én 1,5 hónapnyi kitartó próbálkozás után sem kaptam rendesen levegőt. Hány hónap kell vajon, mire újra olyan állapotban leszek, mint az orrsprayre történő rászokásom előtt?”

Kíra a Facebookon is megosztotta problémáját, abban bízva, ismerősei közül hátha akad valaki, aki hasznos tanáccsal szolgálhat. Talán beszédes a szám: tucatnyian szóltak hozzá a posztjához olyanok, akik az övéhez hasonló élethelyzetbe kerültek. És nem csupán a Rhinospray Plussal kapcsolatban születtek vélemények: a reagálásokból (illetve az internetes fórumokat böngészve) az látszik, hogy szinte az összes ismert, sokat reklámozott termék okozhat függőséget. 

Valaki azt írta, ugyanez a problémája, szintén hét éve. Ő sem talált még végleges megoldást, de felfedezte, hogy ha érzi, hogy kezd megduzzadni az orra, mélyeket szippant az eukaliptusz illóolajából, így valamivel hosszabb idő telhet el a spray újbóli használatáig.

Van, aki tíz éve szenved a problémától. Lézeres műtétet ajánlott számára az orvosa, de még nem szánta rá magát. Pedig az orrspay állandó használata nem veszélytelen, károsítja a nyálkahártyát, ami miatt a beteg elveszítheti a szaglását, de orrpolip is kialakulhat miatta. „Leszokni lehetetlen, arra meg nem is gondolok, hogy tíz év alatt mekkora összeget emésztett már fel a függőségem, mert bizony hamar elfogy az orrspray” – írja ő. Vannak sikertörténetek is.

Tényleg ennyire veszélyesek az orrsprayk? – Egy hét éve tartó orrsprayfüggőség története - folytatás

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.