Tényleg ennyire veszélyesek az orrsprayk? – Egy hét éve tartó orrsprayfüggőség története

2014.01.26. 19:41

 

Tényleg ennyire veszélyesek az orrsprayk? – Egy hét éve tartó orrsprayfüggőség története

- folytatás

„Átérzem a problémát, bár a te eseted extrém. Nálam a leghosszabb idő, amíg orrsprayt kellett használnom, 5–5,5 hónap volt. Egy hónapja sikerült elhagynom az orrcseppezést, pedig napi 4–5-ször használtam. Én is sokszor ébredtem arra, hogy alig kapok levegőt”

– így az egyik kommentelő. Míg a másik:

„Lassan négy éve leszoktam róla. Nem mondom, hogy nem hiányzik, mert ez olyan, mint a drog vagy a cigi, mindig ott lesz a késztetés, hogy újra használd. Sok akaraterő kell a leszokáshoz is, és ahhoz is, hogy ne szokj vissza.”

Megkerestük a Rhinospray Plus gyártóját, a Boehringer Ingelheim Internationalt. A termék az eladási adatok alapján Magyarországon 2005 óta a legnépszerűbb orrspray.

A cég nevében dr. Gólián-Béres Ágnes orvosigazgató és Juhászné dr. Kiss Irén törzskönyvező nyilatkozott. A szakemberek hangsúlyozták: készítményeik biztonságos alkalmazása kiemelt fontosságú cégük számára.

„A Rhinospray Plus Országos Gyógyszerészeti Intézet által jóváhagyott betegtájékoztatója részletes útmutatást nyújt a betegek részére a készítmény megfelelő alkalmazásáról, valamint gyógyszerbiztonsági kérdésekről. A betegtájékoztatóban ismertetett alkalmazás mellett  a  készítmény hozzászokást nem okoz” – közölték.

Másik két gyógyszergyártónak is feltettük kérdéseinket. A Novartis is hangsúlyozta, hogy a cég számára a vásárlók biztonsága elsődleges fontosságú. Mivel a gyártó tájékoztatást „kifejezetten a fogyasztók tárgyilagos tájékoztatása érdekében, nem reklámozási céllal” adott lapunknak, azt kérte, termékük neve ne jelenjen meg a cikkben.   

Válaszukból kiderül, az Országos Gyógyszerészeti Intézet Magyarországon 1997-ban vény nélkül kapható gyógyszerként engedélyezte 0.5 mg/ml, illetve 1 mg/ml oldatos orrcseppjüket, 1998-ban pedig 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray készítményüket. Mindhárom termék „előírás szerint történő alkalmazása biztonságos és hatékony”, amennyiben a vásárlók figyelmesen elolvassák a betegtájékoztatót, illetve követik az adagolásra, a használat gyakoriságára és a kezelési időtartam hosszára (legfeljebb 7 nap) vonatkozó előírásokat.

Kitértek arra is, hogy az orrcseppek, valamint az orrspray hatóanyagát, a xilometazolint, „több mint 50 éve forgalmazzák Európában, melynek biztonságossága és hatékonysága, mint orrdugulás csökkentő, kellően megalapozott. Világszerte több mint 663 millió ember biztonságosan és hatásosan alkalmazta orrdugulás csökkentésére az elmúlt évtizedekben.”

A Rhinatiol gyártója, a Sanofi részéről Asztalos Andrea kommunikációs igazgató azt közölte lapunkkal, hogy a termékükre vonatkozó előírás szerint a kezelési időtartama – orvosi javaslat nélkül – nem lehet 7 napnál hosszabb.

“Az érszűkítő hatású hatóanyagot tartalmazó termékek esetében előforduló nemkívánatos hatás nagyban függ az alkalmazás idejétől, adagjától, illetve az egyéni érzékenységtől. Ezért is fontos a betegtájékoztató előírásainak szigorú betartása, mivel az attól való eltérés növelheti a kellemetlen tünetek megjelenését. A vény nélkül kapható gyógyszerek használata esetén is fontos, hogy a beteg egyeztessen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel az egészségügyi szakemberek a kokrét esetben pontosabban meg tudják ítélni, hogy a beteg számára mi lehet az előnyösebb kezelés az adott helyzetben.”

A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a javasolt legnagyobb napi adagot jelentősen meghaladó dózis alkalmazása, illetve a készítmény esetleges lenyelése, vagy magas dózisban, hosszú ideig történő használata – különösen gyermekek esetén – az alábbi tüneteket okozhatja: vérnyomás.emelkedés, szorongás, hányinger, szédülés, fejfájás, szívdobogásérzés, szapora szívverés, szívritmuszavar. De további, általánosan jellemző tünetek is előfordulhatnak. Ezek: központi idegrendszeri depresszió, amely a testhőmérséklet csökkenésével, a szívverés lassulásával, izzadással, szédüléssel társulhat és kómához is vezethet.

Asztalos Andrea kiemelte: amennyiben a beteg akár a helyes, akár a helytelen adagolás esetén bármilyen mellékhatást vagy kellemetlen tünetet tapasztal, mindenképpen forduljon szakemberhez, valamint jelentse a tüneteket az Országos Gyógyszerészeti Intézet felé.

Kíváncsiak voltunk egy fül–orr–gégész véleményére is. Kitartóan próbálkoztunk, körülbelül tíz szakembert hívtunk fel azzal a kéréssel, hogy mondják el a témával kapcsolatos véleményüket, de különféle okokra történő hivatkozással mind nemet mondtak. Olyan fül–orr–gégész is volt, aki nyilatkozott, de miután jóváhagyásra elküldtük számára a véleményét is tartalmazó, immár elkészült cikket, visszavonta szavait, mondván, nem szeretne konfliktusba kerülni a gyártókkal (holott semmi olyat nem mondott, amelyet a három, általunk megkérdezett gyártó valamelyike nem nyilatkozott volna.) 

Ennek ellenére úgy gondoljuk, a betegek érdeklődésére biztosan számot tart az egyik kérdésünkre adott válasz: Létezik-e olyan készítmény, amely úgy szűnteti meg az orrdugulást, hogy nem lehet mellékhatása, nem okozhat hozzászokást, valamint túladagolni sem lehet? A fül–orr–gégész szerint ilyenek a tengervizes termékek. Ezeket gyerekek is használhatják. Igaz, “mindössze” kitisztítják az orrot, nem “nyitnak”, tehát a nyálkahártya duzzanatát nem enyhítik. Utóbbira gyógynövényes szerek használhatók. A gyógyszertárakban is beszerezhető például az Ungventum nasale kenőcs, ebbe mentolt, illetve eukaliptusz olajat csepegtetve ugyanaz a hatás érhető el, mint ami az orrspraykkel.

.