Hirdetés

Brutális összegeket dobunk ki feleslegesen gyógyszerekre.

Hirdetés

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartása szerint az allergiás betegek száma köszönőviszonyban sincs a valósággal. Kevés a szakorvos, a valóban hatékony kezeléseket nem támogatják, míg a magánszolgáltatók sokszor felesleges és drága gyógyszereket írnak fel a pácienseknek – írja a napi.hu.

A lap értesülései szerint a légúti allergia ma már népbetegség, s a valós betegek számát csupán felbecsülni lehet. A járóbeteg-szakrendelőkben megjelent pollen allergiások száma alapján az OEP 137 ezer betegről írt, más forrásból egymillió fölötti pollenallergiásról is tudni, sőt, egyes becslések a népesség harmadának valamilyen érintettségét is kimutatták már.

1984 óta 350-400 orvos szerzett orvosi szakképzettséget, ám a ténylegesen praktizáló orvosok pontos száma a betegekhez hasonlóan szintén nem ismert.

A betegség lefolyása is sokat változott az elmúlt évtizedekben, sokkal agresszívabbá vált és nagyon komplex formát öltött. Az allergiakérdés súlyát pedig sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik igazán. Pedig egyes allergiás kórképek, közte például az asztma, és az ahhoz 50 éves kor fölött szinte kötelezően társuló tüdőtágulás, munkaképtelenséghez vezethetnek.

Azt sem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy az allergia óriási üzlet is. A tüneteket recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet enyhíteni, a betegeknek ez a gyógyulási forma maximum havi 4-5 ezer forintból megoldható. A rendkívül hatékony immunterápia azonban már 50-60 ezer forintba kerülhet évente, ráadásul a társadalombiztosítás nem támogatja.

A gyógyításra és a diagnosztikára is sokat lehet költeni, ám ezeknek a kiadásoknak a java része értelmetlen és eredménytelen, hiszen magánvizsgálaton az allergiateszt költsége a 30-40 ezer forintot is elérheti, ráadásul ezek a vérvizsgálatok nem allergiát mutatnak, hanem egyfajta érzékenységet, amelyet az orvosnak kellene a kórelőzmény és a tünetek ismeretében értelmeznie. Ez pedig sajnos nem mindig teljesül.

Az eredeti cikk itt olvasható.